Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Putin v OSN: Nespolupracovať s Asadom je obrovská chyba
Zdielať na

Putin v OSN: Nespolupracovať s Asadom je obrovská chyba

Zdroj: SITA

NEW YORK / Nespolupracovať so sýrskou vládou prezidenta Bašára Asada v boji proti ozbrojencom z hnutia Islamský štát (ISIS) je obrovskou chybou. V prejave počas všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN v New Yorku to v pondelok povedal ruský prezident Vladimir Putin. Kritizoval vyzbrojovanie, podľa neho takzvanej umiernenej opozície, ktorú podporuje Západ, ale jeho členovia sa podľa Putina pripájajú k islamistom.

"Mali by sme konečne uznať, že Asadove ozbrojené zložky a (kurdské) milície sú tými jedinými, kto skutočne bojuje proti Islamskému štátu a ďalším teroristickým organizáciám v Sýrii," vyhlásil Putin.

Vyzval na to, aby vznikla širšia koalícia bojujúca proti terorizmu. Kľúčovú úlohu by v nej podľa neho mali hrať moslimské štáty. V tejto súvislosti vyzval aj moslimských duchovných vodcov, aby využili svoj vplyv a pokúsili sa odradiť obyvateľov od snahy pripájať sa k islamistom.

Nereálna jednota

Na úvod svojho vystúpenia Putin hovoril o úlohe OSN v súčasnej dobe aj v minulosti. Ako uviedol, ide o unikátnu organizáciu, ktorá ale bola v posledných rokoch terčom kritiky za to, že nekoná aktívnejšie.

"Vždy bolo jasné, že medzi krajinami nebude panovať úplná jednota. Je ale potrebné dosahovať kompromisy, to je prácou OSN," dodal ruský prezident s tým, že podkopávať legitimitu OSN považuje za extrémne nebezpečné.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy