Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Paríž sa zapojil do bojov v Sýrii, začal bombardovať pozície Islamského štátu
Zdielať na

Paríž sa zapojil do bojov v Sýrii, začal bombardovať pozície Islamského štátu

PARÍŽ/DAMAŠK / Francúzsko v nedeľu začalo letecké útoky na pozície organizácie Islamského štátu v Sýrii. S odvolaním na úrad francúzskeho prezidenta o tom informovala agentúra AFP.

Paríž vykonal nálety údajne na základe informácii získaných monitorovacími letmi nad Sýriou. Tie prebiehali v uplynulých dvoch týždňoch. O nutnosti leteckých útokoch proti Islamskému štátu v Sýrii hovoril prezident François Hollande už na začiatku septembra. 

Ohrozená národná bezpečnosť

Francúzsko oznámilo, že nálety proti radikálom v Sýrii uskutočnila "v koordinácii s partnermi v regióne". Akciu potvrdzuje odhodlanie bojovať proti teroristickej hrozbe, ktorú Islamský štát predstavuje, uviedol vo vyhlásení úrad prezidenta.

"Budeme útočiť kedykoľvek bude v stávke naša národná bezpečnosť," dodal Elyzejský palác. Podrobnosti o útokoch ale neuviedol.

Monitorovacie lety

Francúzsko sa v rámci koalície vedenej Spojenými štátmi doteraz podieľala len na leteckých útokoch na pozície islamistov v Iraku, lebo sa obávalo, že útoky v Sýrii by mohli vylepšiť pozíciu režimu prezidenta Bašára Asada. Na začiatku septembra ale začala monitorovací lety aj nad Sýriou. V polovici septembra Hollande uviedol, že útoky proti Islamskému štátu budú nevyhnutné.

Francúzska vojenská akcia sa uskutočnila krátko pred pondelňajším zasadnutím Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku, kde vystúpi i Hollande. o boji proti Islamskému štátu bude podľa svetových agentúr hovoriť i americký prezident Barack Obama.

Rusi v Sýrii

Paríž zároveň k leteckým útokom pristúpil v čase množiacich sa informácií o zvyšujúcej sa ruskej aktivite v Sýrii. Moskva vraj Asadovmu režimu dodáva stíhacie lietadlá, bezpilotné stroje, tanky a vrtuľníky.

V krajine už údajne pôsobí tiež najmenej 1 700 ruských špecialistov. V Latákíji na západe krajiny Rusko buduje základňu a ohlásilo i manévre svojho námorníctva vo východnom Stredomorí. jeho aktivity ale vyvolávajú značnú nervozitu u západných politikov.

Do bojov proti islamistom sa pridali i ruskí vojaci, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy