Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Amerikou podporovaní sýrski povstalci predali vybavenie odnoži al-Káidy
Zdielať na

Amerikou podporovaní sýrski povstalci predali vybavenie odnoži al-Káidy

WASHINGTON / Skupina sýrskych povstalcov, ktorú cvičí a podporuje americká armáda, predala šesť pick-upov, muníciu a ďalšie vojenské vybavenie islamistickej fronte An-Nusra, ktorá sa hlási k teroristickej organizácii al-Káida. Uviedol to hovorca Centrálneho velenia amerických ozbrojených síl na Blízkom východe Patrick Ryder.

Skupina nazývaná Nové sýrske ozbrojené sily alebo Divízia 30 predala islamistickej milícii An-Nusra autá a muníciu výmenou za bezpečný prechod ich územím, uvádza sa vo vyhlásení armády.

"Pokiaľ sú tieto správy presné, je to veľmi znepokojivé porušenie smerníc programu pre výcvik a materiálne vybavenie sýrskych povstalcov, ktorých USA radí k takzvanej umiernenej opozícii," uviedol Patrick Ryder podľa agentúry Reuters. Podľa neho predali vycvičení príslušníci Nových sýrskych ozbrojených síl prostredníkovi An-Nusra 21. až 22. septembra zhruba štvrtinu vybavenia, ktoré od Američanov dostali.

Nevhodní adepti

Správa je najnovšou známkou problémov snáh Spojených štátov a ich spojencov o výcvik sýrskych bojovníkov proti islamistom. USA začali výcvik sýrskych povstalcov v máji a počítali s tým, že ním ročne prejde 5 400 dobre vybavených ľudí, ktorí potom budú využiteľní pre pozemné boje v Sýrii. Mnohí uchádzači ale boli vylúčení pri výbere ako nevhodní.

Z predošlých správ vyplýva, že pre výcvik nie je dosť adeptov a že mnohí odmietajú podmienku, že budú bojovať proti islamským radikálom.

V prvej vycvičenej skupine bolo údajne okolo 60 príslušníkov umiernenej opozície. Niektorých z nich počas leta uniesla An-Nusra, postupne časť prepustila a varovala ostatných povstalcov, aby sa do amerického programu nezapájali. Divízia 30 následne príslušníkov An-Nusry označila za bratov.

Stovka povstalcov

Americký generál Llyod Austin, ktorý dohliada nad jednotkami Spojených štátov na Blízkom východe, minulý týždeň v Kongrese uviedol, že americký program výcviku sýrskych rebelov zatiaľ nenaplnil očakávané ciele a že bojov sa teraz zúčastňuje len hŕstka vycvičených Sýrčanov.

Námestníčka amerického ministra obrany Christine Wormuth v senátnom výbore pre armádu povedala, že v programe je asi 100 až 120 povstalcov. Iní americkí činitelia Reuters povedali, že program výcviku sa teraz prehodnocuje, čo by mohlo viesť k jeho obmedzeniu a zmene koncepcie.

K sýrskej umiernenej opozícii, ktorá začala boje proti Asadovi v roku 2011, sa pridali skupiny zradikalizovaných moslimov, ako je An-Nusra alebo Islamský štát. Tým ide o to, aby získali územie, ktoré bude spravovať podľa islamských zákonov.

Al-Káida melie z posledného. Stráca elitných teroristov, pozrite si reportáž Rasťa Striška:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy