Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ruské vojenské lode sú opäť v Stredomorí, flotily cvičia
Zdielať na

Ruské vojenské lode sú opäť v Stredomorí, flotily cvičia

MOSKVA / Rusko ohlásilo manévre svojho vojenského námorníctva vo východnom Stredomorí, ktoré potrvajú aj nasledujúci mesiac. Oznámila to agentúra AFP. Ruská flotila má svoju jedinú stredomorskú základňu v sýrskom prístave Taurus.

"V septembri a októbri sa uskutoční cvičenie vojenského námorníctva vo východnej časti Stredozemného mora," oznámilo ruské ministerstvo obrany. Konkrétne uviedlo, že cvičiť budú tri vojenské plavidlá.

Moskva podľa AFP už minulý týždeň varovala Cyprus pred možným cvičením v tejto oblasti.

Znepokojené USA

Rusko, tradičný spojenec Damašku, v poslednom čase posilnilo svoju podporu režimu prezidenta Bašára Asada. Pri sýrskom prístave Latákíja napríklad stavia dve, možno tri nové vojenské základne. Damašk tiež z Ruska dostáva nové zbrane, vraj vrátane bojových lietadiel.

Stále väčšia aktivita Ruska v Sýrii znepokojuje Spojené štáty. 

Ruské letecké nálety

Podľa zdrojov agentúry Bloomberg sa vraj Moskva chystá podniknúť letecké nálety proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii aj bez prípadnej koordinácie s Washingtonom. Ten ale vraj ešte nedostal "konkrétne" ruské návrhy, ani nie je ochotný do spoločných plánov zapojiť Asadove sily.

"V médiách je veľmi veľa špekulácii a drvivá väčšina z nich nemá nič spoločné s realitou. Komentovať to by bolo hlúpe a kontraproduktívne," povedal hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov ohľadne údajnej ruskej ochoty bojovať v Sýrii.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov už takmer pred dvoma týždňami vyzval ku koordinácii medzi ruskými a americkými vojakmi, aby nedošlo k "nepremysleným incidentom" pre Sýriu, kde potvrdil prítomnosť ruských vojakov. Pripomenul tiež, že na sýrskych brehoch v súlade s medzinárodným právom prebiehajú pravidelné cvičenia ruského vojenského námorníctva.

Ruskí vojaci sú v Sýrii, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy