Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vladimir Putin plánuje zasiahnuť v Sýrii aj bez USA
Zdielať na

Vladimir Putin plánuje zasiahnuť v Sýrii aj bez USA

WASHINGTON / Ruský prezident Vladimir Putin plánuje podniknúť v Sýrii jednostranné nálety na pozície organizácie Islamský štát (ISIS), ak Spojené štáty odmietnu jeho návrh spojiť sily. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Rusko zvýšilo svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii aj dodávky zbraní pre tamojšiu armádu v rámci intenzívnejšej podpory svojho dlhoročného spojenca - prezidenta Bašára Asada.

Podľa agentúry Bloomberg, ktorá sa odvolala na osobu blízku Kremľu a na poradcu ruského ministerstva obrany, ide Putinovi o to, aby sa USA a ich spojenci dohodli s Ruskom, Iránom a sýrskou armádou na koordinácii ťaženia proti ISIS.

Súbežná cesta

Agentúra citovala aj tretí zdroj, podľa ktorého Putin navrhol "súbežnú cestu" - spoločnú vojenskú akciu sprevádzanú politickou zmenou, a to bez Asada, čo je kľúčová požiadavka USA.

Rusko predložilo návrh Spojeným štátom, uvádza Bloomberg. Jeden zo zdrojov agentúry ale tvrdí, že Putina znechucuje zdržanlivosť USA odpovedať a je tak pripravený zasiahnuť v Sýrii jednostranne, ak to bude potrebné.

Hlúpe a kontraproduktívne

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ale špekulácie o údajnej pripravenosti Ruska na priamu účasť v bojovej operácii proti teroristom v Sýrii odmietol komentovať. Vyhlásil, že tieto špekulácie nemajú nič spoločné s realitou a "komentovať ich by bolo hlúpe a kontraproduktívne".

Ruský minister zahraničných vecí Segej Lavrov nedávno v telefonáte s americkým kolegom Johnom Kerrym hovoril o zaangažovaní ruských vojsk v Sýrii. Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy