Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ruskí vojaci sú v Sýrii pre dodávky zbraní
Zdielať na

Ruskí vojaci sú v Sýrii pre dodávky zbraní

MOSKVA, WASHINGTON / Ruské ministerstvo zahraničia vo štvrtok potvrdilo, že v Sýrii pôsobia ruskí vojenskí experti. Je to prvé oficiálne potvrdenie prítomnosti ruských vojakov v Sýrii po týždňoch rastúcich dohadov, že Moskva tam možno zvyšuje ich prítomnosť.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované americké zdroje napísala, že Moskva v nedávnych dňoch do Sýrie vyslala dve tankové výsadkové lode, lietadlo a niekoľko príslušníkov námornej pechoty. Biely dom je touto údajnou aktivitou znepokojený a minister zahraničia USA pre ňu hovoril so svojím ruským náprotivkom.

Hovorkyňa ruskej diplomacie uviedla, že experti pomáhajú s dodávkami ruských zbraní Damasku. Moskva tieto dodávky odôvodňuje bojom proti terorizmu.

Dodávame zbrane

"Nikdy sme sa netajili vojenskou spoluprácou so Sýriou. Dlho dodávame Sýrii zbrane a vojenskú techniku, v súlade s dvojstrannými dohodami," povedala hovorkyňa s tým, že všetko sa odohráva podľa medzinárodného práva. "Môžem potvrdiť to, čo sa dlhé roky hovorilo už mnohokrát, že sú v Sýrii ruskí vojenskí špecialisti, ktorí pomáhajú so zvládnutím dodávané techniky," zdôraznila.

Hovorkyňa tiež upozornila, že z týchto známych skutočností sa robia senzácie, aj napriek tomu, že všetci dobre vedia, že Rusko má svoju námornú základňu v sýrskom prístave Tartus.

Moskva a Washington

Agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov sýrskej armády poznamenala, že ruskí experti boli v Sýrii vždy, ale minulý rok ich bolo viac.

Ruskí experti podľa denníka Vedomosti dospeli k názoru, že dodávky ruských zbraní, munície a ďalšieho vojenského materiálu do Sýrie skutočne od začiatku augusta vzrástli. Ale až doteraz nevidia známky, ktoré by potvrdzovali, že v Sýrii ruskí vojaci naozaj bojujú. Niektorí experti nevylučujú, že navzdory rozdielnym názorom Moskvy a Washingtonu na režim prezidenta Bašára Asada by se obe veľmoci mohli spojiť v boji proti radikálnej organizácie Islamský štát (ISIS).

Ochrana základne

Podľa nemenovaných amerických predstaviteľov Rusko v Sýrii nedávno posilnilo svoju vojenskú prítomnosť. Aké sú jeho zámery, nie je jasné. Podľa jedného zo zdrojov sa Rusi pripravujú na ochranu leteckej základne v prístavnom meste Latákíja, ktoré zatiaľ zostáva baštou sýrskeho prezidenta.

Americký minister zahraničia John Kerry podľa vyjadrení svojho úradu hovoril o údajných vojenských aktivitách Moskvy s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Kerry šéfovi ruskej diplomacie povedal, že tieto aktivity môžu viesť k eskalácii násilia v krajine a k riešeniu situácie nepomôžu.

Zapojenie Ruska

Podľa svojho hovorca Erika Schultza dal najavo znepokojenie aj americký prezident Barack Obama. "V konečnom dôsledku by sme uvítali konštruktívne zapojenie Ruska do aktivít namierených proti ISIS, ale jasne hovoríme, že by bolo od kohokoľvek vrátane Ruska nehorázne poskytnúť akúkoľvek podporu Asadovmu režimu," prehlásil hovorca.

Nevôľu dal počas pražskej návštevy najavo aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, do kritiky údajného ruského vojenského angažmá sa pustil aj francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorého krajina sa tento týždeň rozhodla pripojiť k ťaženiu proti islamistom v Sýrii.

Viac než poradná úloha

Reuters citoval aj tri nemenované libanonské zdroje blízke dianiu v Sýrii, podľa ktorých sa ruské jednotky podieľajú v tejto krajine aj na vojenských operáciách. Je ich ale zatiaľ len veľmi málo. "Podieľajú sa na operáciách armády. Je to niečo viac než len poradná úloha," uviedol jeden z týchto zdrojov.

Lavrov už minulý týždeň v sobotu počas telefonátu s Kerrym upozornil na vyjadrenia ruského prezidenta Vladimira Putina, že "hovoriť o ruskej účasti v boji je zatiaľ predčasné".

Kerry v telefonáte vyjadril hlavne obavy Američanov vyvolané správami o zapojení Ruska do konfliktu v Sýrii. To by podľa Washingtonu mohlo ešte viac vyhrotiť konflikt, viesť k väčšej strate nevinných životov, zvýšiť množstvo utečencov a naviac by mohol hroziť stret s koalíciou vedenou Spojenými štátmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy