Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ruskí hackeri využívajú satelity na špionáž Európy a USA
Zdielať na

Ruskí hackeri využívajú satelity na špionáž Európy a USA

MOSKVA / Ruskí hackeri využívajú komerčné satelity s cieľom preniknúť k citlivým dátam diplomatických a vojenských agentúr v USA a Európe. Hackeri, známi ako Turla, okrem toho manipulujú so satelitmi, aby utajili svoju lokalitu. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu zverejnila spoločnosť Kaspersky Lab, ktorá sa zameriava na vývoj ochranného softvéru.

Skupina Turla je nazvaná podľa nebezpečného softvéru, ktorý využíva. Už osem rokov sa zacieľuje na diplomatické a vojenské ciele v Spojených štátoch, Európe, na Blízkom východe i strednej Ázii. 

Niektorí túto skupinu prirovnávajú k hackerom, ktorým sa na začiatku tohto roka, podarilo nabúrať do záznamov amerického ministerstva zahraničia, do Bieleho domu i Pentagonu. V prípade Pentagonu išlo o údaje štyroch tisíc vojenských aj civilných zamestnancov a pre útok museli na dva týždne uzavrieť sieť.

"Boli sme z toho prekvapení," priznal bezpečnostný výskumník spoločnosti Kaspersky Lab Stefan Tanase reagujúc na satelitných hackerov. "Toto je prvá skupina, ktorá to pravdepodobne spravila. Vďaka tomu majú možnosť oveľa väčšej anonymity," tvrdí. 

Jedovatý medveď

Malvér Turla vytvorila sofistikovaná skupina hackerov, ktorá má, podľa mnohých, blízko k ruskej vláde. "Nazývame ich jedovatý medveď," prezradil spoluzakladateľ a technologický riaditeľ kyberspoločnosti CrowdStrike Dmitri Alperovič. 

Napríklad Fínsko vyhlásilo, že minulý rok počítačové systémy jeho ministerstva zahraničných vecí zasiahli hackeri práve z tejto skupiny.

Premyslený plán

Turle sa darí získavať citlivé údaje výsadbou škodlivého softvéru na internetových stránkach, ktoré jeho "obeť" navštevuje. Keď stránku otvorí, Turla získa kontrolu nad jej počítačom. Najčastejšie využíva satelitné internetové pripojenie na Blízkom východe či v afrických krajinách. 

"Táto metóda v podstate vylučuje, aby niekto videl ich server," tvrdí Tanase. "Bez ohľadu na to,ako veľmi sa snažíte skryť váš server, vyšetrovatelia sa vedia dostať ku konečnej IP adrese. Je to len otázka času, kedy vás odhalia. Ale použitím satelitného odkazu, je takmer nemožné, aby vás vypátrali," dodáva.

Ruskí hackeri napadli stránky Bieleho domu a dostali sa k neverejným informáciám o programe prezidenta Baracka Obamu. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy