Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hackeri ukradli dáta štyroch miliónov úradníkov, USA podozrievajú Čínu
Zdielať na

Hackeri ukradli dáta štyroch miliónov úradníkov, USA podozrievajú Čínu

WASHINGTON / Spojené štáty americké podozrievajú čínskych hackerov z krádeže osobných dát štyroch miliónov ľudí, ktoré získali zo serverov amerických úradov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na amerických činiteľov.

Dáta pochádzali najmä z úradov spravujúcich osobné údaje federálnych zamestnancov. Čínska strana správy o vine za útok odmieta.

Databázy ministerstva vnútra

Vládny personálny úrad (OPM), ktorý mimo iného poskytuje úradníkom bezpečnostné previerky, podľa agentúry Reuters uviedol, že sa jedná o údaje súčasných aj bývalých zamestnancov federálnych úradov. Napadnuté boli rovnako aj databázy ministerstva vnútra.

Podľa nemenovaných činiteľov môžu byť krádežou dát dotknutí zamestnanci akéhokoľvek federálneho úradu, teda napríklad aj tajných služieb. "FBI si určilo za cieľ vyšetriť, ako a prečo k tomu došlo," uvádza sa v prehlásení ministerstva vnútornej bezpečnosti.

Podozrivá Čína

Republikánska senátorka Susan Collins podľa AP prehlásila, že úrady podozrievajú z útoku čínskych hackerov. Podľa členky senátneho spravodajského výboru sa "cudzia veľmoc úspešne zamerala na osobné dáta, ktoré patria ľuďom v bezpečnostnými previerkami."

OPM funguje ako personálna agentúra pre federálne úrady a podľa informácií na svojich inetrnetových stránkach má na starosti 90 percent všetkých previerok bezúhonnosti. Podľa AP sa už pre rokom úrad stal terčom útoku vedeného z Číny, vtedy ale k žiadnemu úniku dát nedošlo.

Čínska ambasáda vo Washingtone správy o vine čínskych hackerov odmietla a uviedla, že sa Peking snaží proti kybernetickým zločincom bojovať. "Snaha o rýchle zábery a hypotetické obvinenia nie je zodpovedná a je kontraproduktívna," prehlásil hovorca veľvyslanectva Ču Chaj-čchüan.

Prienik do systému OPM a do databázy ministerstva vnútra vraj odhalil detekčný systém EINSTEIN používaný ministerstvom vnútornej bezpečnosti. Prečo nebol úrad schopný zabrániť útoku, nie je jasné. 

Počas hackerského útoku na Biely dom napadli ruskí hackeri e-mailové servery Baracka Obamu. Pozrite si reporáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy