Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čína chce postaviť Veľký internetový múr proti skazenému Západu
Zdielať na

Čína chce postaviť Veľký internetový múr proti skazenému Západu

Zdroj: SITA

PEKING / Čínska armáda tvrdí, že internet sa stal hlavným ideologickým bojiskom a mal by sa vytvoriť "Veľký múr", ktorý ochráni jej obyvateľov pred "nepriateľskými západnými silami".

Číňania zverejnili v novinách People’s Liberation Army Daily (PLA) ostrú výzvu. 

"Ak sa nám nepodarí obsadiť internet, urobí to niekto iný. Ak nebudeme chrániť toto územie, zaberú ho nepriateľské sily a použijú na útok," píše sa vo vyhlásení. 

"Nepriateľské západné sily a domáci ideologickí zradcovia používajú internet na útok proti nám. Chcú zdiskreditovať čínskych predstaviteľov a hanobiť našich hrdinov. Cieľom je využiť koncept "univerzálnych hodnôt", aby nás zmiatli. Snažia sa o negatívnu verejnú mienku, aby vyvolali prevrat," cituje vyhlásenie portál Quartz

Denník taktiež vyzval Červenú armádu na ochranu online Veľkého múru. Nie je jasné, či armáda chce, aby výzvu prijali korporácie a vláda, alebo budú chrániť internet občania vo svojom voľnom čase.

Čínska internetová cenzúra, prezývaná "Great Fire Wall", už má desiatky tisíc štátnych zamestnancov, ktorí prehľadávali sociálne siete aj vyhľadávače. Hľadali zakázané termíny a diskusie.

Paranoja rastie

Vládna paranoja rastie stále viac a viac. Podľa dostupných zdrojov žije v Číne viac ako 600 miliónov ľudí, ktorí dokážu obísť cenzúru prostredníctvo virtuálnych privátnych sietí (VPN) a ďalších služieb hostovaných v zahraničí.

V dôsledku toho chcú čínske úrady tvrdo zakročiť proti VPN a zaplátať diery v Great Fire Wall. Chcú tým vyslať jasný signál potenciálnym aktivistom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy