Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ruská cenzúra? Kremeľ chce vytvoriť alternatívnu verziu Wikipedie
Zdielať na

Ruská cenzúra? Kremeľ chce vytvoriť alternatívnu verziu Wikipedie

Zdroj: Wikipedia

MOSKVA / Rusko plánuje vytvoriť vlastnú Wikipediu, aby zaistilo svojim občanom prístup k podrobnejším a spoľahlivejším informáciám o svojej krajine. Oznámila to v piatok prezidentská knižnica.

S odkazom na západné hrozby sa Kremeľ snaží získať väčšiu kontrolu nad internetom. Kritici tento krok označujú za cenzúru internetu.

Wikipedia je mnohojazyčná internetová encyklopédia. Na jej tvorbe pracujú prispievatelia z celého sveta. Existuje vo viac ako 270 jazykových verziách.

Podľa údajov Wikipedia mala ruskú verziu v októbri 1,15 miliónov článkov. Venuje sa takmer všetkým regiónom alebo veľkým mestám v Rusku, podľa kremeľskej knižnice sú však informácie nedostatočné.

"Analýza tohto zdroja ukázala, že nie je schopný poskytnúť informácie o regiónoch a živote v krajine podrobným alebo dostatočným spôsobom," citovala tlačová agentúra RIA vyhlásenie prezidentskej knižnice. "Vytváranie alternatívnej Wikipedie už začalo."

Zatiaľ nie je isté, či projekt môže nejakým spôsobom ovplyvniť prístup Rusov k súčasnej Wikipedii.

Projekt CIA

Ruský prezident Vladimir Putin označil internet za "špeciálny projekt CIA" a Kremeľ uviedol, že musí chrániť svoju internetovú ríšu pred hrozbami Západu.

Vzťahy medzi Ruskom a západnými krajinami sú teraz pre Ukrajinu najhoršie od konca studenej vojny.

Od augusta sa musia bloggeri s viac než tritisíc prívržencami v Rusku registrovať na moskovskom úrade pre reguláciu médií a riadiť sa pravidlami platnými pre väčšie médiá.

Od februára štátne úrady môžu zablokovať internetové stránky bez súdneho príkazu. Medzi prvými blokovanými boli stránky dvoch popredných kritikov Kremľa.

Päťdesiattisíc kníh

Prezidentská knižnica uviedla, že k vytvoreniu "alternatívnej Wikipedie" už poskytla viac ako päťdesiattisíc kníh a archívnych dokumentov z dvadsiatich siedmich knižníc z celého Ruska.

Wikipedia uvádza, že jedným z jej pravidiel je nezaujatý uhol pohľadu. Články tak majú nezaujeto prezentovať všetky podstatné názory na príslušné témy a žiadny z názorov nesmie byť vydávaný za jedinú objektívnu pravdu.