Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Skutočná pravda o živote v socialistickom Československu
Zdielať na

Skutočná pravda o živote v socialistickom Československu

BRATISLAVA / Rovnaký nábytok, smiešne oblečenie, istoty a pravidelný plat. To je to, čo približne počuli porevolučné deti o socializme. Ako sa vtedy žilo vedia len z rozprávania rodičov, či starých rodičov. Nie zriedka nadobudnú pocit, že kedysi bolo lepšie.

Autocenzúra spomienok

Odborníci však upozorňujú na to, že mladí dostávajú iba veľmi skreslené informácie. Dôvod je vraj jednoduchý, na zlé si ľudia spomínajú neradi...

"Mladší ľudia mali viac príležitostí si myslím. Teraz končia školy a majú to ťažké," hovorí vysokoškolský študent. "Možno by som tu ani neštudovala, lebo by som nebola v komunistickej strane," dodáva študentka. 

Ťaží nás zodpovednosť

To sú predstavy dnešných mladých ľudí o tom, aký bol socializmus. Keďže sa narodili v 89. roku, nikdy nezažili a môžu si predstavovať len to, čo im povedali rodičia či učitelia v škole. Tí im často rozprávajú, že kedysi bolo lepšie. "Máme tendenciu na to zlé zabúdať a nezdôrazňovať to s odstupom istých rokov," hovorí sociologička Silvia Porubänová.

Pre mnohých socializmus znamenal istotu práce, pravidelný plat. Aj preto máme neustále tendenciu sa vracať do minulosti. "Je to väčšia zodpovednosť, ktorá nás dnes ťaží," hovorí Edita Nemcová, riaditeľka prognostického ústavu SAV.

Dnes hypotéka, vtedy poradovníky

Získať vlastný byt dnes znamená veľkú pôžičku, ktorú splácame takmer celý život. Ani v minulosti to však s bývaním nebolo jednoduché. "Boli obrovské poradovníky na byt. Nebolo nič nezvyčajné, že sa malo v byte tlačili aj tri generácie," hovorí Nemcová.

Plat riaditeľaveľkej firmy bol kedysi o niekoľko stoviek vyšší ako zamestnancov. Dnes sú rozdiely oveľa väčšie. "Sa zväčšila tá polarizácia medzi vrstvami, čo sa týka príjmu," hovorí riaditeľka prognostického ústavu SAV Edita Nemcová. 

Vyše 20-tisíc Slovákov volilo v roku 2010 komunistov. A mnohí z nich veria, že za socializmu sa žilo lepšie. Vo väčšine prípadov majú títo ľudia realitu trošku skreslenú. Redaktori z MF Dnes si preto na doby minulé, aj súčasné, posvietili. VIAC TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Jedlo Československo doba socializmus

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy