Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
FOTOGALÉRIA. Ako sa žilo pred nežnou revolúciou
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Ako sa žilo pred nežnou revolúciou

KRIŽOVANY NAD DUDVÁHOM / Spomeniete si ešte na obal plnotučnej horčice, na tuzex či odznak na BSP z čias socializmu? Ak nie, pozývame vás do Izby revolučných tradícií v Križovanoch nad Dudváhom. Túto unikátnu zbierku komunistických relikvií dali dokopy paradoxne chlapci narodení až po revolúcii.

Spoza rečníckych pultov v tých časoch dlho-predlho rečnili čelní predstavitelia strany a ľud ich poslúchal. Poslúchal a počúval, lebo musel oficiálne zdieľať jednotný názor, ktorý schválila matička strana.

Za iný názor hrozilo väzenie či trest smrti. Zmenu politického systému a pád socializmu v roku 1989 podporili študenti, ktorí vyšli do ulíc. Vtedy plní očakávaní sa pustili do premeny našej krajiny.

Nežná revolúcia rozdeľuje aj dnes

Od roku 1989 sa toho však veľa zmenilo. No s výsledkom je ale spokojný málokto. "Dnes však môžeme viac cestovať," povedala jedna z oslovených žien. A ďalší sa pridáva: "Je viac tovaru v obchodoch, ale zase ie sú peniaze."

Medzitým však vyrástla celá nová generácia, pre ktorú je éra socializmu už len poriadnou "haluzou." Napríklad aj pre mladíka Filipa, ktorý spolu s kamarátmi vytvoril túto tzv. Izbu revolučných tradícií.

Mladým, ktorí sem prídu na prehliadku, z mnohých týchto vecí padá sánka. "Moji rovesníci v socializme už nežili podobne ako ja. Pre nás majú tieto veci preto nenahraditeľnú hodnotu," vraví.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy