Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
17. november 1989. V minulosti a dnes...
Zdielať na

17. november 1989. V minulosti a dnes...

Dnešným deťom Nežná revolúcia veľa nehovorí. A to nielen preto, že v učebniciach sa táto téma rozoberá len okrajovo. Jednoducho prelomové udalosti našej histórie nenažili. Tí starší majú spomienky zase veľmi živé...

Revolúcia otvorila dvere demokracii

17. november 1989 sa navždy zapísal do novodobej histórie Československa ako deň, kedy pokojnú demonštráciu študentov na pražskej Národní třídě prerušil brtuálny zásah polície. Tento protest bol pritom uctením pamiatky študenta Jana Opletala, zavraždeného nacistami v novembri 1939. Celá československá spoločnosť sa zmobilizovala a začala sa "Nežná revolúcia", ktorá otvorila dvere demokracii. Znamenala koniec komunistického režimu.

"Vážim si tento historický dátum, pretože ľuďom na Slovensku priniesol nové príležitosti v každodennom živote, či už vo vede, v školstve alebo v kultúre," uvádza sa v Paškovom vyhlásení k 23. výročiu nežnej revolúcie.

Protesty vo viacerých mestách

Protestná akcia s názvom "17. november - berieme si späť svoju krajinu", ktorá sa konala v Bratislave, sa po takmer štyroch hodinách skončila pred budovou Slovenského rozhlasu. Ešte predtým sa však približne tisíc ľudí vybralo k sídlu parlamentu, kde už na nich čakali desiatky ťažkoodencov a policajné zátarasy.

Polícia, ktorá následne obsadila aj vchod do budovy rozhlasu, však zasahovať nemusela. Organizátori podujatia po celý čas vyzývali zhromaždených, aby sa vyhýbali násilnostiam. Muži zákona tak museli čeliť len občasným výbuchom pyrotechniky a výkrikom podgurážených mladíkov.

Protest organizovali na sociálnej sieti Facebook, kde svoju účasť sľúbilo takmer štyritisíc ľudí. "17. novembra uplynie 23 rokov od chvíle, keď sme chceli žiť slušnejší a lepší život. 17. novembra bude 23 rokov klamstiev, rozkrádania spoločného majetku, vzniku finančných skupín, oligarchie a bujnejúcej korupcie. Spoločne povieme dosť! Spoločne sa postavíme arogancii štátnej moci a politikom!," vyzývali organizátori na internete. Tvrdili tiež, že za nimi nestoja žiadne politické strany a nemajú žiadneho organizátora.

Prišli aj sympatizanti Slovenskej pospolitosti

Napriek tomu sa úlohy usporiadateľa zhostil Marián M., ktorého polícia obvinila z výtržníctva po tom, ako v sobotu 10. novembra podpálil vlajku Európskej únie. Marián M. zhromaždenie pri budove rozhlasu rozpustil a zároveň oznámil, že vo štvrtok 22. novembra plánuje blokádu verejnoprávnych médií. 

V dave ľudí sa pohybovalo mnoho sympatizantov Slovenskej pospolitosti, ktorí mávali svojimi vlajkami, v rukách držali transparenty ako "Lipšic - Gorila" a prítomným rozdávali vlastné letáky. Slovenská pospolitosť vyjadrila podujatiu podporu aj na svojej webovej stránke.

Podobné zhromaždenia by sa konali aj v iných mestách Slovenska.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy