Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
22 ROKOV PO. 29. novembra 1989 - Václav Havel prezidentom
Zdielať na

22 ROKOV PO. 29. novembra 1989 - Václav Havel prezidentom

"Zvolením Havla, ŠtB-ákom padla," hlásali niektoré plagáty napríklad v Košiciach. 29. decembra 1989 bol vo Vladislavskej sále Pražského hradu jednomyseľne aj komunistickými poslancami zvolený za prezidenta Československa Václav Havel. To znamená tými, pre ktorých bol len nedávno veľkým politickým nepriateľom...

Havel mal ďalších protikandidátov aj z radov komunistov, za prezidenta kandidoval aj Ladislav Adamec. Okrem toho boli kandidátmi aj napríklad Alexander Dubček, Čestmír Císař či Valtr Komárek. Voľbou Václava Havla za prezidenta ČSSR boli ukončené študentské štrajky. Zároveň tento počin zavŕšil prvú, najvýznamnejšiu etapu udalostí, ktoré dostali pomenovanie Nežná revolúcia.

Prvé slobodné voľby

V roku 1990 sa mení názov štátu na Českú a Slovenskú Federatívnu Republiku, združujúcu oba národy až do roku 1992, kedy došlo k definitívnemu rozdeleniu. Historicky prvýkrát od roku 1946 sa konali slobodné demokratické voľby - konali sa 8. a 9. júna, zúčastnilo sa ich, dnes pre nás nepredstaviteľné číslo, neuveriteľných 95 percent voličov.

V Česku zvíťazilo Občianske fórum s 53,2% hlasov, na Slovensku Verejnosť proti násiliu s 29,3%, Kresťanskodemokratické hnutie získalo 19,2% hlasov a SNS 13,9%. Komunisti sa so svojimi 13,3% hlasov rozpadli na ultrakomunistov a SDĽ...

Politický obchod OF a KSČ

V rukách Občianskeho fóra sa zrazu objavila obrovská moc. Strana však nebola v rámci priveľmi rýchlych zmien pripravená celkom prevziať moc nad štátom a preto pristúpilo na kompromisné riešenie. Od moci sa nepodarilo odstaviť komunistický aparát, keďže opozičné sily nemali dostatok kvalifikovaných ľudí.

Tak sa stalo, že časť významných pozícií bola ponechaná v rukách komunistov a komunistická strana nebola oficiálne zakázaná ako totalitná. Niektorí historici tento stav označujú ako politický obchod OF a KSČ.

Privatizácia a vstup do európskych štruktúr

Československá spoločnosť sa začala transformovať a prispôsobovať novým podmienkam. Potrebné bolo zmeniť tiež riadené hospodárstvo na trhový model, kde má štát len minimálnu možnosť zasahovania. Prebehol vo forme privatizácie štátneho majetku a jeho prevedením do súkromného vlastníctva. To prebehlo v dvoch vlnách kupónovej privatizácie v rokoch 1992 a 1994. Ústrednou postavou sa tu stal ekonóm Václav Klaus.

V roku 1992 došlo k rozpadu Československa a vzniku dvoch štátov - Českej republiky a Slovenskej republiky. Obidve krajiny ďalej pokračovali v snahe o začlenenie do európskych štruktúr. Napokon vstúpilo Česko do NATO v roku 1999, Slovensko v roku 2004 a spoločne vstúpili do EÚ v roku 2004.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy