Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
22 ROKOV PO. 10.12.1989 - Vláda národného porozumenia
Zdielať na

22 ROKOV PO. 10.12.1989 - Vláda národného porozumenia

Pod hrozbou nového generálneho štrajku Ladislav Adamec 7. decembra odstúpil a poverenie zostaviť novú vládu dostal jeho zástupca Marián Čalfa. Vláda, ktorú zostavil Čalfa už nebola prevažne komunistická.

Z 21 členov bolo jedenásť nekomunistov a desať komunistov. Po 13:00 prezident Gustáv Husák menoval prvú nekomunistickú vládu od nástupu komunizmu k moci vo februári 1948. Bolo v nej desať miest pre KSČ, 7 miest pre nestraníkov, dve miesta pre ČSS a dve miesta pre ľudovú stranu.

Prezident Husák následne na to oznámil federálnemu zhromaždeniu svoju demisiu. ŠtB sa už pripravovala na zmenu režimu, takže začala likvidovať niektoré "citlivé" dokumenty.

Vláda národného porozumenia

Vládou národného porozumenia je označovaná prvá federálna vláda v Československu po nežnej revolúcii. Nová vláda mala pripraviť slobodné voľby. V tejto vláde boli predstavitelia disidentu. Podpredsedom vlády bol Ján Čarnogurský. Ministrom zahraničných vecí sa stal Jiří Dienstbier, ministrom financií Václav Klaus.

Zabezpečiť účasť občanov na správe štátu

Čalfa vo svojom prejave oboznámil verejnosť s cieľmi tejto vlády.Vláda národného porozumenia chcela zabezpečiť účasť občanov na správe štátu, rozdeliť moc na zákonodárnu, výkonnú a súdnu. Taktiež chcela pracovať na novom návrhu ústavy. Táto vláda bola pri moci do 27. júna 1990, kedy ju nahradila tzv. Vláda národnej obeti, ktorú viedol taktiež Marián Čalfa.

Seriál 22 ROKOV PO bude na našej stránke pokračovať časťou 28. december 1989. Alexander Dubček sa v tento deň stal predsedom parlamentu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy