Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
22 ROKOV PO. 3. 12. 1989 - Komunisti nepochopili... A zostavili novú vládu
Zdielať na

22 ROKOV PO. 3. 12. 1989 - Komunisti nepochopili... A zostavili novú vládu

Pozície premiéra aj prezidenta sa otriasajú v základoch. Ladislav Adamec však dostal druhú šancu a do tretieho decembra musel zostaviť novú vládu... Aj zostavil. No trochu ináč, než si verejnosť predstavovala. A z toho vyplynulo, že komunisti celkom nepochopili vážnosť situácie... Ani prezident.

V Prahe bola totiž presne o pol tretej popoludní predstavené nová federálna vláda pod vedením staronového premiéra Ladislava Adamca. Síce na rozdiel od tej predchádzajúcej, ktorá bola zložená výhradne z členov KSČ, v novej vláde získali zastúpenie aj socialisti a ľudovci... 15 z 20 členov však stále boli komunistami.

Komunisti nepochopili...

15 členov teda boli komunisti. Jedno miesto patrilo ľudovcovi, jedno socialistovi a traja členovia vlády boli bez straníckej príslušnosti. Vláda zároveň zverejnila stanovisko, v ktorom vyhlásila vstup spojeneckých vojsk v roku 1968 za porušenie noriem vzťahov medzi suverénnymi štátmi. Súčasne navrhla začať rokovania so ZSSR o odsune spojeneckých vojsk.

Takýmto zložením vlády však komunistické vedenie podľa verenosti len ukázalo, že celkom nepochopilo situáciu, v ktorej sa nachádzalo. Ľudia už totiž nechceli, aby moc držali v rukách komunisti. Požadovali iné vedenie.

Prezident AJ TAK menoval...

Proti novej vláde tak okamžite vystúpilo Občianske fórum, ktoré ju kritizovalo s tým, že komunistické vedenie už úplne stratilo podporu občanov. Vyhlásilo, že pokiaľ sa táto nová vláda zložená z nadpolovičnej väčšiny komunistov dostane k moci, 11. decembra sa bude konať ďalší generálny štrajk. Proti vystúpila aj Verejnosť proti násiliu.

Aj napriek tomu však prezident Gustav Husák menoval novú vládu. VPN aj OF preto vyslovili požiadavku, aby prezident odstúpil zo svojej funkcie do 10. decembra, teda Dňa ľudských práv...

Seriál 22 ROKOV PO pokračuje na stránke zajtra predpoludním časťou 4. december 1989.

ISIFA

Súvisiace články