Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
22 ROKOV PO. 4. 12. 1989 - Hranice voľné a bez priepustiek!
Zdielať na

22 ROKOV PO. 4. 12. 1989 - Hranice voľné a bez priepustiek!

Prvýkrát sa po dlhých rokoch práve 4. decembra otvárajú hranice pre občanov ČSSR. Od polnoci mohli slobodne vycestovať do napríklad susedného Rakúska bez výjazdných doložiek alebo colných vyhlásení. Verejnosť však nenechala novovyhlásenú vládu dlho čakať na svoju reakciu. A nasledovali ďalšie masové zhromaždenia a demonštrácie.

Rakúsko vďaka otvoreným hraniciam počas víkendu navštívilo neuveriteľných 250 tisíc Čechov a Slovákov! Bola to však len malá radosť v porovnaní s tým, akú vládu vymenoval premiér Ladislav Adamec. Komunisti preč z vlády - bola jedna z požiadaviek.

Ak od vás nie, tak od nás generálny štrajk!

Preto už 4. decembra, teda v pondelok sa konala ďalšia masová demonštrácia - a to na celom území ČSSR proti novej vláde. Zúčastnilo sa jej niekoľko desiatok tisíc ľudí, vrátane záujmových združení umelcov, zástupcov štrajkových výborov v podnikoch, zástupcov študentského hnutia aj študentov.

Oznámili, že v štrajkových aktivitách budú pokračovať až do 11. decembra, na ktorý bol vyhlásený generálny štrajk. Ak sa nesplnia požiadavky Verejnosti proti násiliu a Občianskeho fóra - teda nová vláda a demisia prezidenta. Na záver demonštrácie zaspieval Karel Gott spolu s Karlem Krylem štátnu hymnu. Karel Kryl sa do republiky mohol vrátiť konečne po 21 rokoch nútenej emigrácie!

Gustáv Husák reční, zahraniční politici zasa o roku 1968

Presne v tento deň vystúpil prvýkrát od 17. novembra v televízii s prejavom aj prezident Gustav Husák.

Politickí predstavitelia Poľska, Maďarska, NDR, ZSSR a Bulharska odsúdili v Moskve na spoločnom stretnutí intervenciu svojich krajín v roku 1968 na územie Československa a označili ju za miešanie sa do vnútorných záležitostí krajiny.

Seriál 22 ROKOV PO bude pokračovať na stránke časťou 10. december 1989. Vtedy vznikla vláda národného porozumenia.

TASR

1989 - cestovanie - november - situácia - udalosti

ISIFA

Súvisiace články