Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
22 ROKOV PO. 28. 12. 1989 - Dubček predsedom parlamentu
Zdielať na

22 ROKOV PO. 28. 12. 1989 - Dubček predsedom parlamentu

O šestnástej bola zahájená 20. schôdza, na ktorej bol za predsedu Federálneho zhromaždenia zvolený Alexander Dubček. Názory na túto významnú československú osobnosť sa rôznia. Najčastejšie sa o ňom hovorí ako o mužovi, ktorý chcel nasadiť neľudskému režimu naozajstnú ľudskú tvár...

Federálne zhromaždenie schválilo návrh ústavného zákona, ktorým sa zmenil text sľubu prezidenta a tiež prijalo ústavný zákon o voľbe nových poslancov na uprázdnené miesta poslancov, ktorí rezignovali. Ako už bolo povedané, Dubček sa stal predsedom Sociálnodemokratickej strany Slovenska, ako aj predsedom ČSSR.

Havel podľa neho nestál o obnovu socializmu

Alexander Dubček vo svojom stanovisku k súčasnému vývoju odsúdil Václava Havla, ktorého terajšími postojmi a činnosťou sa cíti oklamaný a zneužitý. Podľa neho Havel nemal záujem a snahu o obnovu socializmu.

Bol toho názoru, že ešte by mohol byť v súčasnej situácii užitočný pre socializmus a pre jeho obnovu chcel urobiť maximum a vydať všetky sily aj napriek tomu, že 20 rokov bol za svoje názory a presvedčenie rôznym spôsobom postihovaný. 

Chcel byť prezidentom, vraj sa rozplakal

Koncom roka 1989 sa o ňom uvažovalo ako o možnom prezidentovi Česko-Slovenska. Keď sa však lídri Nežnej revolúcie dohodli na tom, že prezidentom sa stane Václav Havel, Dubček sa podľa Fedora Gála rozplakal.

1. septembra 1992 utrpel vážnu dopravnú nehodu pri Humpolci, bol hospitalizovaný v pražskej nemocnici Na Homolce, kde 7. novembra zomrel. Pochovaný je na bratislavskom cintoríne Slávičie údolie.

Seriál 22 ROKOV PO bude na našej stránke pokračovať časťou 29. december 1989. Nedávno zosnulý Václav Havel sa v tento deň stal prezidentom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy