Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Hackeri ukradli osobné udaje dvadsiatich miliónov Američanov, podozrivá je Čína
Zdielať na

Hackeri ukradli osobné udaje dvadsiatich miliónov Američanov, podozrivá je Čína

WASHINGTON / Krádež údajov z databáz amerických úradov je rozsiahlejšia, ako Washington pôvodne uvádzal. Podľa vládneho personálneho úradu (OPM) sa hackeri zmocnili citlivých osobných dát viac ako 20 miliónov osôb, čo je päťkrát viac, ako úrad oznámil pred mesiacom. Americké tajné služby obviňujú z útoku Čínu. Peking zodpovednosť odmieta.

Hackeri sa zmocnili tajných osobných údajov viac ako 20 miliónov ľudí. Ukradli im aj čísla sociálneho poistenia, ktoré v USA slúžia ako hlavný nástroj identifikácie.

Väčšinu dotknutých osôb tvoria bývalí alebo súčasní federálni zamestnanci, ktoré požiadali o bezpečnostnú previerku. Najmä z databázy OPM, ktorá previerky robí, dáta zmizli. 

Jedna z najväčších krádeží dát federálnej vlády v dejinách vyšla najavo začiatkom júna, keď úrad informoval o ukradnutých osobných údajoch štyroch miliónov osôb.

Slabý odhad

Informácie o počte postihnutých osôb sa rozchádzajú, no pohybujú sa od 21,5 milióna do 25 miliónov. V každom prípade, je to oproti pôvodnému odhadu OPM , ktorý bol 4 milióny, významný rozdiel, píše Business Insider.

Podľa agentúry Reuters išlo o dva oddelené útoky, v ktorých sa ale osoby, ktorým dáta ukradli, prekrývali.

OPM spravuje dáta všetkých zamestnancov okrem vojakov, agentov tajných služieb či napríklad kongresmanov. Krádež dát postihla aj zamestnancov Ústrednej spravodajskej služby (CIA), Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) a špeciálnych vojenských služieb.

Boli to Číňania?

Americké úrady získavajú v priebehu vyšetrovania stále väčšiu istotu, že hackerov najala čínska vláda a nešlo o náhodný útok kybernetických zločincov.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí to ale odmieta.

Počas hackerského útoku na Biely dom napadli ruskí hackeri e-mailové servery Baracka Obamu. Pozrite si reporáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy