Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ruskí hackeri sa nabúrali do Bieleho domu, získali informácie o Obamovi
Zdielať na

Ruskí hackeri sa nabúrali do Bieleho domu, získali informácie o Obamovi

WASHINGTON / Ruskí hackeri napadli stránky Bieleho domu a dostali sa k neverejným informáciám o programe prezidenta Baracka Obamu. Uviedla to televízna stanica CNN s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Podľa televíznej stanice CNN doterajšie vyšetrovania kybernetického útoku viedlo k záveru, že sa odohral v dvoch krokoch. Hackeri sa najprv dostali na servery ministerstva zahraničia, kde ovládli e-mailovú schránku, prostredníctvom ktorej potom pomocou takzvaného phishingu prenikli na stránky Bieleho domu. Tu potom údajne získali niektoré neverejné informácie týkajúce sa napríklad Obamovho denného rozvrhu.

Technika Phising

Prezidentov bezpečnostný poradca Ben Rhodes televízii povedal, že hackeri sa nedostali k informáciám vedeným ako tajné. Hovorca Bieleho domu Mark Stroh uviedol, že CNN priniesla správu o útoku z minulého roku a nemôže potvrdiť,  či za ním skutočne stáli Rusi.

Phishing je veľmi rozšírená podvodná technika k získavaniu citlivých informácií pomocou rozposielania e-mailov, v ktorých je užívateľ vyzvaný k zadaniu osobných údajov na stránky verne simulujúce podobu známych existujúcich stránok.

Stačí predstierať

Šéf amerických tajných služieb James Clapper podľa CNN v januári povedal, že sa americké federálne úrady stávajú terčom podobných útokov zo zahraničia prekvapivo často a mali by svojich zamestnancov na hackerske praktiky typu phishingu vyškoliť. "Číňania a ďalší sa toľkokrát nabúrali do našich systémov a stačilo im k tomu, že predstierali, že sú niekto iný, požiadali o prístup a dostali ho," prehlásil Clapper.

Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy