Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vladimír Putin sa stal terčom útoku počítačových hackerov, vraj pre voľby
Zdielať na

Vladimír Putin sa stal terčom útoku počítačových hackerov, vraj pre voľby

MOSKVA / Internetové stránky kancelárie ruského prezidenta Vladimira Putina boli v nedeľu terčom veľmi silného útoku počítačových pirátov, ochranné systémy ho však nakoniec dokázali odraziť.

Informovala o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na vyhlásenie Putinovho tlačového tajomníka Dmitrija Peskova.

"Systémy ochrany zaúčinkovali, aj keď to nebolo jednoduché, keďže ten útok bol dosť silný," povedal hovorca Kremľa pred novinármi s tým, že nevie, kto by mohol byť za tento čin zodpovedný.

Žiadna senzácia

Podľa neho hackerský útok súvisel s nedeľňajšími regionálnymi voľbami v Rusku, v ktorých sa snažila uspieť aj opozícia, pričom páchatelia súčasne napadli taktiež stránky volebnej komisie.

Sobotňajšie regionálne a komunálne voľby v Rusku nepriniesli nijakú senzáciu - ich víťazom sa vo väčšine regiónov stala vládnuca strana Jednotné Rusko. Vyplýva to z výsledkov sčítania hlasov, ktoré zverejnila rozhlasová stanica Echo Moskvy.

V súvislosti s voľbami ústredná volebná komisia v deň hlasovania, v sobotu, dostala 29 podnetov o porušení zákona o voľbách. ďalšie sťažnosti podali - najmä opozičné strany - regionálnym volebným komisiám.

Ruskí hackeri

V regionálnych a komunálnych voľbách malo právo hlasovať okolo 60 miliónov voličov, ktorí rozhodovali okrem iného o 21 gubernátoroch a zložení stoviek mestských a miestnych zastupiteľstiev.

Reuters podotýka, že Rusko je známe ako pôsobisko hackerských zločineckých skupín a Spojené štáty tamojších počítačových pirátov pravidelne obviňujú z útokov na americké stránky.

Ruskí hackeri napadli stránky Bieleho domu a dostali sa k neverejným informáciám o programe prezidenta Baracka Obamu. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy