Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Regionálne voľby v Rusku nepriniesli žiadnu senzáciu, opozícia neuspela
Zdielať na

Regionálne voľby v Rusku nepriniesli žiadnu senzáciu, opozícia neuspela

MOSKVA / Sobotňajšie regionálne a komunálne voľby v Rusku neprinesú nijakú senzáciu - ich víťazom sa vo väčšine regiónov stane vládnuca strany Jednotné Rusko. Vyplýva to z predbežných výsledkov sčítania hlasov, ktoré zverejnila rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Druhé kolo volieb gubernátora sa musí konať len v Irkutskej oblasti, kde súčasný gubernátor Sergej Jarošenko v prvom kole hlasovania získal podporu menej než 50 percent voličov.

PARNAS priznal porážku

Porážku vo voľbách do zákonodarného zboru Kostromskej oblasti medzičasom priznalo opozičné politické združenie PARNAS. Úspešnejší bol opozičný blok Jabloko, ktorého kandidáti boli zvolení do mestskej rady mesta Tomsk.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev predbežné výsledky komentoval vyhlásením, že bez ohľadu na zložitú ekonomickú situáciu občania podporujú politický kurz vládnej strany Jednotné Rusko. Vyjadril názor, že voľby mali veľmi dobrú úroveň.

Dvadsaťdeväť podnetov o porušení zákona

V súvislosti s voľbami ústredná volebná komisia v deň hlasovania, v sobotu, dostala 29 podnetov o porušení zákona o voľbách. ďalšie sťažnosti podali - najmä opozičné strany - regionálnym volebným komisiám.

V regionálnych a komunálnych voľbách malo právo hlasovať okolo 60 miliónov voličov, ktorí rozhodovali okrem iného o 21 gubernátoroch a zložení stoviek mestských a miestnych zastupiteľstiev.

Pre vládnucu stranu Jednotné Rusko je súboj o 92.000 mandátov dôležitou skúškou popularity politiky prezidenta Vladimira Putina. Komunálne voľby sú považované aj za "generálnu skúšku" pre parlamentné voľby v budúcom roku.

Putin sa vyjadril k ekonomickej situácii v krajine. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy