Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Rusku začali s vojenským cvičením, zapojí sa doň 95 tisíc vojakov
Zdielať na

V Rusku začali s vojenským cvičením, zapojí sa doň 95 tisíc vojakov

MOSKVA / V Rusku začalo hlavné tohtoročné vojenské cvičenie Centr 2015, do ktorého sa zapojí 95 tisíc vojakov a tisíce kusov bojovej techniky. Oznámila to agentúra TASS.

Scenárom manévrov, ktoré budú prebiehať v okolí Uralu na území centrálneho vojenského okruhu, je "lokalizácia medzinárodného ozbrojeného konfliktu". Cvičenie riadi náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Do manévrov sa zapoja okrem armády aj vojská ministerstva vnútra a ministerstva pre mimoriadne situácie, príslušníci kontrarozviedky FSB, protidrogové agentúry FSKN a dokonca aj kremeľskej ochranky FSO. Cvičenia sa zúčastnia aj príslušníci ozbrojených síl susedného Kazachstanu, ktorý s Moskvou spája zmluva o spoločnej obrane.

Veliteľsko-štábne cvičenie sa podľa TASS sústredí na "plánovanie a realizáciu operácii spojených s lokalizáciou a riešením medzinárodného ozbrojeného konfliktu". Jednotlivé etapy manévrov sa uskutočnia v dvadsiatke výcvikových priestorov v centrálnej a južnej časti Ruska. Preverovať sa bude aj mobilizačná pripravenosť v štyroch ruských regiónoch a ochrana dôležitých štátnych objektov.

Týždenná previerka

Cvičeniu predchádzala rozsiahla týždenná previerka námorných, výsadkových a leteckých síl, pri ktorej sa presúvali na veľké vzdialenosti masívne zväzky ruských ozbrojených síl. Samotné cvičenie Centr 2015 má skončiť budúcu nedeľu.

SITA

Poľnou previerkou ozbrojených síl vyvrcholí prakticky nepretržitá kampaň dielčích vojenských cvičení a bleskových previerok, ktoré majú zvýšiť bojovú pripravenosť ruskej armády. Moskva tak údajne reaguje na zvýšený tlak Severoatlantickej aliancie a na rastúce napätie pri svojich západných hraniciach. Zosilnený vojenský výcvik sprevádza rozsiahly program prezbrojenia ruskej armády do roky 2020.

Západ v posledných mesiacoch obviňoval Rusko, že jeho stíhačky skúšajú trpezlivosť NATO. Takmer na to doplatil pilot nórskej stíhačky, ktorý sa o chlp vyhol ruskému stroju. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy