Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Posledná časť amerického konvoja dorazila do Česka
Zdielať na

Posledná časť amerického konvoja dorazila do Česka

VYŠKOV / Do vyškovských kasární dorazila v pondelok ráno posledná, šiesta kolóna vozidiel americkej armády, ktorá mieri na cvičenie NATO Brave Warrior do Maďarska, uviedla hovorkyňa vojenského areálu Monika Nováková. Prvá časť prišla už v nedeľu popoludní a pri vjazde do kasární vítalo vojakov niekoľko nadšencov. Konvoj vyšiel z bavorského Vilsecka rozdelený na šesť častí a v 150 vozoch cez Česko prechádza 550 vojakov.

Do Maďarska sa vydajú príslušníci 2. jazdného pluku americkej armády v pondelok až podvečer. "U nás majú zaistené stravovanie a prespanie. Okrem odpočinku sa budú venovať údržbe vojenskej techniky a tiež doplneniu pohonných hmôt," povedala Nováková.

Večer vyrazia tiež preto, aby sa vyhli dopravnej špičke. Ich cesta do Maďarska pokračuje po diaľnici D1 na Brno a potom po diaľnici D2 smerom na Lanžhot a cez Slovensko.

Pokazené vozidlo

Prvá časť konvoja prešla Českom bez problémov podľa časových predpokladov, ďalších päť častí vošlo do krajiny na bývalom hraničnom priechode v Rozvadove na Tachovsku v hodinových rozostupoch. Príjazd sa oneskoril kvôli tomu, že jedno z vozidiel v druhej kolóne vypovedalo službu. Ďalšie časti konvoja sa zastavili, aby sa nezrazili.

SITA

Vojaci mali v Česku dve prestávky na dotankovanie paliva pri Stříbre na Plzeňsku a pri Bernarticiach v stredných Čechách na diaľnici D1. Rýchlosť kolóny bola okolo 80 kilometrov za hodinu. Priaznivci Američanov mávali na mnohých miestach pozdĺž cesty a na diaľničných nadjazdoch.

Príprava cesty

Českom už v stredu a vo štvrtok minulý týždeň prešiel predsunutý tím, ktorý cestu pre hlavnú časť konvoja pripravil.

Podobný americký konvoj prešiel Českom na prelome marca a apríla. Vzbudil vtedy značný záujme verejnosti. Sprvu sa ozývali skôr kritické hlasy ľudí z okruhu spolkov sympatizujúcich s Ruskom. pri prejazde ale amerických vojakov vítali tisíce ich priaznivcov, a to v mestách, kde prespávali, a tiež v okolí ciest, ktorými prechádzali. Dôvodom vtedajšieho záujmu bola aj vyhrotená situácia na Ukrajine a ruský podiel na nej. Konvoj bol preto vnímaný ako symbolický odkaz Spojených štátov o podpore východoeurópskym spojencom.

V Prahe sa už na jar stretli tri tábory americkej armády, ktoré prešli Českou republikou, aby demonštrovali jednotu síl NATO. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy