Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Putin schválil novú doktrínu: NATO je pre Rusko nebezpečné
Zdielať na
Zahraničie

Putin schválil novú doktrínu: NATO je pre Rusko nebezpečné

Zdroj: SITA

MOSKVA / Ruský prezident Vladimír Putin v piatok podpísal novú vojenskú doktrínu. Podľa nej je pre Rusko najväčším nebezpečenstvom rozšírenie bojových kapacít Severoatlantickej aliancie (NATO). Za hrozbu považuje aj Americkú koncepciu rýchleho nasadenia na globálnej úrovni.

Moskva si vyhradzuje právo preventívneho jadrového úderu. Medzi najvážnejšie vnútorné riziká považuje doktrína aktivity, ktoré vedú k destabilizácii krajiny a teroristickú činnosť, oznámil Kremeľ.

Porušenie medzinárodného práva

Podľa spravodajstva ruskej štátnej televízie RT, je oproti doterajšej doktríne novinkou zdôraznenie obavy z rozširovania NATO a skutočnosť, že sa aliancia rozhodla ujať "realizácie globálnej funkcie porušovaním medzinárodného práva".

Doktrína medzi vojenskú hrozby zahŕňa "vytváranie a zavádzanie globálnych strategických protiraketových systémov“. Tie podľa nej porušujú svetovú stabilitu a rovnováhu síl v zásobách jadrových rakiet. Doktrína ako problematické vníma aj „koncepciu 'rýchleho úderu, zámer nasadzovať zbrane vo vesmíre a rozmiestňovanie strategických konvenčných, vysoko presných zbraní".

Odradenie nepriateľov

Súčasťou doktríny zostáva koncepcia, že "ruská armáda zostáva obranným nástrojom, ktorý sa krajina viaže používať len ako poslednú možnosť". Bez zmeny zostávajú zásady použitia jadrových zbraní, ktoré má Rusko k dispozícii.

Ich hlavným cieľom je odradiť potenciálnych nepriateľov od útokov na Rusko. Moskva si vyhradzuje právo použiť ich preventívne, pred jadrovým či konvenčným, ak by ohrozoval existenciu krajiny.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy