Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rusko Washingtonu: hovorte s nami o Sýrii ináč riskujete nechcené incidenty
Zdielať na

Rusko Washingtonu: hovorte s nami o Sýrii ináč riskujete nechcené incidenty

MOSKVA / Rusko požiadalo v piatok Washington o znovuzačatie priamej vojenskej kooperácie, za účelom odvrátenia nezmyselných incidentov.

Ruský minister zahraničných Sergej Lavrov v piatok vyzval ku koordinácii medzi ruskými a americkými vojakmi, aby nedošlo k "nezmyselným incidentom" pre Sýriu, kde ozbrojené sily oboch veľmocí pôsobia. Lavrov potvrdil prítomnosť ruských vojakov v tejto blízkovýchodnej krajine, kde vraj Rusi učia vojakov prezidenta Bašára Asada používať ruské zbrane. Ich dodávky budú podľa Lavrova pokračovať, aby sýrskej vláde pomohli v boji proti Islamskému štátu.

Pozemná operácia

"Budeme pokračovať v dodávkach tejto techniky sýrskemu štátu, aby sme mu zaistili potrebnú obranyschopnosť v strete s teroristickou hrozbou," prehlásil Lavrov a opäť vyzval koalíciu vedenú Spojenými štátmi k spolupráci s Asadom. Podľa Lavrova sa Islamský štát nedá poraziť len náletmi a nutná je aj pozemná operácia.

Na tlačovej konferencii Lavrov povedal, že pri sýrskych brehoch sa v súlade s medzinárodným právom konajú pravidelné cvičenia ruského vojenského námorníctva, avšak Pentagon pred časom prerušil operatívnu spoluprácu s ruskými vojakmi pre ukrajinskú krízu. Vzhľadom k pôsobeniu ozbrojených síl oboch veľmocí pri Sýrii by bolo dobré túto koordináciu obnoviť, dodal.

Stretnutie šéfov diplomacie

Podľa agentúry Interfax boli piloti civilných lietadiel už varovaní, aby si východne od Cypru dávali pozor, pretože ruské námorníctvo tu bude cvičiť do 17. septembra.

Situácia v Sýrii má byť spolu s ukrajinskou krízou na programe sobotného stretnutia šéfov diplomacií Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny v Berlíne. Hovorca nemeckej diplomacie naznačil, že Berlín by uvítal aktívnejšiu úlohu Ruska v boji medzinárodného společenstva proti Islamskému štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy