Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ukrajinský konflikt: Boje si podľa OSN vyžiadali už 8 tisíc obetí
Zdielať na

Ukrajinský konflikt: Boje si podľa OSN vyžiadali už 8 tisíc obetí

ŽENEVA / Najmenej 7962 ľudí prišlo o život a ďalších 17 811 utrpelo zranenia od vlaňajšieho apríla, kedy na východe Ukrajiny vypukol konflikt medzi Ruskom podporovanými separatistami a vládnymi vojskami. Tieto čísla uviedla Organizácia spojených národov s upozornením, že ide o "konzervatívny odhad" a že skutočné počty môžu byť ešte "oveľa vyššie".

Predošlé odhady operovali doteraz s údajom o 6 800 obetiach na životoch.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva Zajda Raada Husajna upozornil, že od polovice mája do polovice augusta zomrelo najmenej 105 civilistov, dvakrát viac než v predošlých troch mesiacoch. Zvýšený počet civilných obetí pripísal ostreľovaniu obývaných miest.

"Je potrebné urobiť kroky na ochranu civilného obyvateľstva a úplne zastaviť násilnosti v súlade s prímerím dohodnutom vo februári," povedal Hussajn na tlačovej konferencii v Ženeve.

Monitor situácie

"Situácia na Ukrajine pokračuje ozbrojenými konfliktami v niektorých oblastiach Donecka a Luhanska. Poháňajú ich prílivy zahraničných bojovníkov a sofistikovaných zbraní a munície z Ruska," píše sa v správe monitorov situácie na Ukrajine.

Proruské povstanie na východe Ukrajiny prepuklo vlani v apríli po marcovom pripojení Krymu k Rusku a februárovom zvrhnutí proruského prezidenta prozápadne naladenými opozičnými demonštrantmi. Rusko stále popiera, že by sa do konfliktu priamo zapojilo.

Ukrajinci sú utečencami vo vlastnej krajine, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy