Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Hlad a strach: Ukrajinci sú utečencami vo vlastnej krajine
Zdielať na

Hlad a strach: Ukrajinci sú utečencami vo vlastnej krajine

KYJEV / Ukrajinci čelia veľkej skrytej hrozbe. Vyčíňanie proruských separatistov na východe a obsadenie Krymu Rusmi spôsobili veľké presuny obyvateľstva. Na Ukrajine zostalo bez domova takmer 1,5 milióna ľudí, ktorí museli opustiť obsadené územia.

Bude to trvať roky. Možno celé desaťročia. A nikto netuší, ako sa to skončí. Tak hodnotia charitatívne organizácie ukrajinský problém s utečencami. Vo vlastnej krajine sú zrazu cudzincami státisíce ľudí.

Hlad a strach

"Väčšina prišla z Donecka a Luhanska. Menšia časť zase z Krymu po jeho anektovaní Ruskom," tvrdí zástupkyňa Úrady Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Anna Rich.

Predtým mali kde bývať, mali prácu a dostávali výplatu. Musia sa postarať o svoje deti, ktoré zrazu pociťujú, čo je to hlad a strach. "Keď za mnou prídu hladné deti, že chcú jesť a ja im nemám čo dať do úst, pochytí ma strašný strach. Neviem, čo budeme robiť," hovorí utečenkyňa z Donecka Ľudmila Vetrovová.

Plán zlyháva

Humanitárne organizácie tvrdia, že vládny plán pomoci utečencom zlyháva na celej čiare. Kyjev skrátka nedokáže takému počtu ľudí poskytnúť všetko, čo potrebujú.

Najhoršie je, že mnohé z rodín, ktoré si predtým spokojne nažívali, zrazu nie sú kompletné. "Môj muž umrel na okupovanom území. Dúfala som, že minimálne deti mi zoberú do školy bez čakania, ale ani len to sa nestalo," hovorí utečenkyňa z Donecka Ruslana.

Podľa OSN potrebuje pomoc najmenej päť miliónov Ukrajincov. Všetko teraz závisí na tom, ako rýchlo dokáže Kyjev zvládnuť situáciu na nepokojnom východe.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy