Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajina varuje pred ruskou inváziou, hlási vojakov na hranici
Zdielať na

Ukrajina varuje pred ruskou inváziou, hlási vojakov na hranici

KYJEV / Na Ukrajine pôsobí viac ako deväťtisíc vojakov. Krajina čelí veľkej hrozbe novej vojenskej operácie proruských separatistov, tvrdí prezident Petro Porošenko. Ukrajina sa obáva "plnohodnotnej invázie" pozdĺž celej hranice s Ruskom.

"Armáda musí byť pripravená na obnovenú ofenzívu nepriateľa na Donbase i na plnohodnotnú inváziu pozdĺž celej hranice s Ruskom," citovala agentúra Reuters Petra Porošenka.

Podľa hlavy štátu je na východe krajiny 50 000 "ukrajinských hrdinov" v akcii na obranu Ukrajiny.

Prezident hovoril o situácii v krajine deň po tom, čo Ukrajina zažila najintenzívnejšie boje za posledných niekoľko mesiacov.

Dvadsaťštyri padlých

Od stredy v stretoch pri meste Marjinka zomrelo 24 ľudí, z ktorých piati boli ukrajinskí vojaci. Ďalších 39 zranili.

SITA

Separatisti hlásia 19 mŕtvych, pričom medzi nimi boli i štyria civilisti. Počet ale nie je možné overiť.

Ďalšia veľká ofenzíva

Porošenko situáciu pri meste Marjinka označil za ďalšiu veľkú ofenzívu. Z porušenia prímeria z februára minulého roka v Minsku obvinil proruských separatistov. Moskva naopak viní z porušenia pokoja zbraní Ukrajinu.

SITA

Podľa Kyjeva separatisti vyslali do útoku tisíce vojakov, tanky, mínomety i delostrelectvo. Ukrajina priznala, že sa ubránila len vďaka ťažkým zbraniam. "Povolali sme delostrelectvo a útok odrazili," potvrdil Porošenko. Ťažkú techniku následne stiahli.

Tlak na Úniu

Kremeľ po slovách Porošenka obvinil Kyjev, že nové boje na východe Ukrajiny vyprovokoval zámerne, aby vyvolal tlak na Európsku úniu. Tá má rozhodovať o predĺžení sankcií proti Rusku.

SITA

"Ukrajinská strana zhoršila pred blížiacimi sa významnými medzinárodnými udalosťami napätie veľakrát aj v minulosti," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Minská dohoda

Na prímerí v Minsku sa dohodli predstavitelia Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska. V platnosti bolo od 15. februára. Na základe dohody mali obe strany stiahnuť ťažké zbrane z Donbasu.

Z minského summitu vzišli dva podpísané dokumenty. Jedným je prehlásenie štyroch štátnikov, druhým je takzvaný dokument kontaktnej skupiny o komplexe opatrení, aby sa mierová dohoda uplatnila v praxi.

Na Ukrajine sa začali nové boje, Porošenko sa bojí ruskej invázie, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy