Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Streľba neďaleko slovenských hraníc. Ukrajinské Mukačevo hlási obete
Zdielať na

Streľba neďaleko slovenských hraníc. Ukrajinské Mukačevo hlási obete

MUKAČEVO / Ukrajinská polícia vyjednáva s ozbrojencami, ktorí v sobotu zaútočili v Mukačeve, na západe krajiny a ktorí sa nateraz odmietajú vzdať. Násilnosti si vyžiadali pravdepodobne tri ľudské životy. Dvaja zabití sú údajne príslušníci Pravého sektoru, ďalšia obeť je civilná osoba. Zranení boli štyria civilisti a šesť policajtov.

Ukrajinská tajná služba SBU na svojom webe uviedla, že je pripravená podniknúť všetky kroky, aby prinútila obkľúčených ozbrojencov vzdať sa. Ministerstvo vnútra sľúbilo, že ich prevezú do Kyjeva, kde ich čaká spravodlivé vyšetrovanie.

Oblasť evakuovali

Útočníci už oznámili, že sú ochotní sa vzdať, pokiaľ dostanú rozkaz od šéfa ultranacionalistov a poslanca ukrajinského parlamentu Dmytrija Jaroša. SBU a ministerstvo vnútra následne Jaroša vyzvalo, aby svojich stúpencov vyzval k zloženiu zbraní, a tým ochránil životy miestnych obyvateľov. Úrady nechali oblasť evakuovať.

Prokuratúra podľa agentúry Interfax - Ukrajina zatiaľ udalosť vyšetruje ako "akt teroru“. Podľa ruskej agentúry TASS začal incident ako spor o vplyv v Mukačeve medzi pravým sektorom a jeho odporcami. Ozbrojenci následne zaútočili na policajtov, ktorí boli na miesto vyslaní.

Mukačevo leží na západe Ukrajiny na hraniciach s Poľskom a Slovenskom. V čase medzivojnového Českosloveslovenska bolo súčasťou Podkarpatskej Rusi.

SITA

Zbrane aj granáty

Podľa ukrajinskej polície útočníci použili okrem strelných zbraní aj granáty. Zničené boli údajne niektoré policajné autá a čerpacia stanica. Pravý sektor vo vyhlásení uviedol, že jeho členovia boli napadnutí banditmi napojenými na miestneho zákonodárcu Michajla Laňu. Ten sa však od prípadu dištancoval a tvrdí, že ide o provokáciu.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy