Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rozsiahla policajná akcia na východe, chytili 26 utečencov
Zdielať na

Rozsiahla policajná akcia na východe, chytili 26 utečencov

SNINA / Policajti zadržali Ukrajinca, ktorý na Slovensko previedol 26 nelegálnych migrantov. Muž skončil v policajnej cele. Ide o najväčšiu akciu prevádzačov za posledné roky.

Polícia chytila dvadsaťosemročného Ukrajinca pri obci Ubľa v noci z pondelka na utorok. Mužovi sa, podľa informácií TV JOJ z prostredia hraničnej polície ,podarilo cez hranice previesť 26 nelegálnych migrantov rôznych národností.

Jeho počin bol veľmi riskantný, keďže terén na východnej hranici je nebezpečný a ťažký. Muž takto riskoval životy migrantov. Zadržala ho ale polícia a Ukrajinec skončil v policajnej cele.

Veľká skupina

Ide o jeden z najväčších záchytov migrantov za posledné roky. "My sme sa zatiaľ nestretli s takouto veľkou skupinou migrantov, nemali sme priamy kontakt," potvrdila vedúca úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu Zuzana Vátraľová.

Čím väčšia je skupina migrantov, tým je väčšie riziko, že bude odhalená. Paradoxne je väčšia skupina viac v bezpečí. "Ak je nejaký problém, tak väčšia skupina si skôr dokáže poradiť," vysvetľuje Vátraľová.

Zmení štatistiky

Podľa odborníčky nie je ojedinelé, že sa cudzinci z rôznych štátov stretnú na území Slovenskej republiky vďaka jednému prevádzačovi. "Prevádzačstvo je medzinárodný organizovaný trestný čin. Tí ľudia dostanú ponuku a dokážu sa spojiť počas cesty aj s ostatnými z viacerých krajín," hovorí.

Policajné štatistiky hovoria o poklese nelegálnej migrácie na východnej hranici, nočný úlovok pri obci Ubľa ich opäť pozmení. Kým v roku 2013 zadržali na vonkajšej hranici s Ukrajinou 395 cudzincov, v roku 2014 to bolo 220 cudzincov, čo predstavuje pokles takmer o jednu polovicu.

Momentálne je aktuálny na tento prípad uvalené informačné embargo.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy