Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Stovky utečencov na Slovensku. Kto ich zabezpečí, Komisia nerieši
Zdielať na

Stovky utečencov na Slovensku. Kto ich zabezpečí, Komisia nerieši

BRUSEL / Po celej Európskej únii sa rozmiestni dvadsaťtisíc utečencov. Slovensko nebude výnimkou. Toto je predstava Európskej komisie. S podporou europoslancov prijala dokument určujúci kvóty, ktorá krajina koľko utečencov príjme. Ako utečencov jednotlivé krajiny zabezpečia, zatiaľ známe nie je.

Dokument Európskej komisie hovorí jasne. Podľa rovnice by sa na Slovensko malo prisťahovať 319 ľudí z Afriky. Nie je tu ale ani zmienka o tom, čo s nimi bude, keď na Slovensko prídu.

"Parlament vyzval Európsku komisiu, aby riešila tieto otázky a čo sa týka kvót, stále platí národná suverenita,"
informoval europoslanec Ivan Štefanec.

" Parlament sa tým nezaoberá a ani nemôže zaoberať, lebo to nie je v jeho právomoci, " vysvetľuje europoslanec Boris Zala.

"Prídu sem ľudia preto, lebo chceli sem prísť, alebo museli sem prísť? Ako dlho tu budú? Čo tu budú robiť? Toto všetko sú otázky, na ktoré nepoznáme odpoveď, a treba zároveň povedať, že my nedokážeme integrovať našich pol milióna Rómov,"
vyhlásil europoslanec Richard Sulík.

Na päť rokov

Pravdou je, že prisťahovalci budú potrebovať zdravotnú, sociálnu starostlivosť, školy, prácu, bývanie a podobne. Ako to chce Brusel riešiť, zatiaľ nevedno. Vieme len to, že by sa u nás mali zdržiavať aspoň päť rokov.

"Predpokladám, že vychádzajú z toho, že každá krajina už má dnes pripravený nejaký existujúci systém," pokračuje Sulík.

Jediné miesto, kde sa okrajovo spomína systém integrácie, je v šiestom odstavci dokumentu. Aj to len jednou vetou."Prijímajúci členský štát bude zodpovedný za posúdenie žiadosti o azyl v súlade so stanovenými pravidlami a zárukami."

Žiadne príkazy

Premiér Robert Fico už dlhodobo opakuje to isté: tak ako utečencovi nemožno prikázať, kam pôjde, tak ani nám nemožno prikázať, koľko ľudí sa k nám prisťahuje.

Dokument komisie prijatý tento týždeň navyše podľa premiéra odporuje tomu, čo prijali hlavy štátov v Bruseli pred troma týždňami. O kvótach tam niet ani zmienky.


"Európska rada prijala politické rozhodnutie, že akékoľvek rozhodnutie štátu angažovať sa v otázke migrácie musí byť postavené na dobrovoľnom princípe," vyhlásil Fico.

Neponáhľame sa 

Komisia vo svojom dokumente odporúča do konca mája právne nezáväzný program. Aj preto zatiaľ Slovensko mlčí.

"Momentálne Slovensko nepripravuje nejaké zásadné riešenia v tejto otázke, počkáme si na definitívny návrh Európskej komisie. Predpokladáme, že žiadnu krajinu nemôžu nútiť prijať nejaké množstvo migrantov bez toho, aby tá krajina s tým súhlasila," informoval riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy