Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Požiar pri Kyjeve: Horia ropné zásobníky a ozývajú sa nové explózie
Zdielať na

Požiar pri Kyjeve: Horia ropné zásobníky a ozývajú sa nové explózie

KYJEV / Ropné zásobníky v rafinérii Vasylkiv pri Kyjeve stále horia, aj keď oheň majú hasiči údajne pod kontrolou. Rozsiahly požiar, ktorý zachvátil v noci postupne 17 zásobníkov, podľa ukrajinských úradov už neohrozuje okolité obce ani blízku vojenskú základňu. Z miesta havárie sa ráno ozývali ďalšie výbuchy.

Najmenej štyri zásobníky oheň zničil úplne, priznal ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Bilancia obetí sa od utorka nezmenila: zomreli štyria ľudia a približne desať ďalších leží s popáleninami v nemocnici.

Jeden vedľa druhého

Hasenie podľa ukrajinských médií komplikuje veľké teplo a aj skutočnosť, že zásobníky stoja tesne vedľa seba.

Armáda podľa Avakova nasadí do boja s ohňom hasičské tanky. Okrem likvidácie požiaru budú z miesta havárie vyvážať aj hasičskú techniku, ktorá počas zásahu zhorela. Plocha ohňa sa podľa ukrajinských záchranárov znižuje, zatiaľ čo v utorok večer horelo dvanásť zásobníkov. V stredu dopoludnia ich bolo už len šesť.

SITA

Príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe. Vyšetrovatelia hovoria o technickej závade, úmyselnom útoku podpaľača alebo neopatrnom zaobchádzaní s ohňom, zrejme pri pokuse o krádež skladovanej suroviny.

Teroristický útok, o ktorom špekuloval majiteľ rafinérie, polícia nepotvrdila.

SITA

Hoci podľa ukrajinskej štátnej služby pre mimoriadne situácie ovzdušie splodinami vážne ohrozené nie je, kyjevská hygienická stanica vydala viacero odporúčaní pre obyvateľov žijúcich v okolí havárie. Ľudia by mali piť veľa mlieka, aby neutralizovali vplyv jedovatých látok, nemali by konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu, nevetrať a vyhýbať sa dažďu.

Kto žije do vzdialenosti desiatich kilometrov od rafinérie, mal by odísť, odporúčajú záchranári. Ohrození sú najmä seniori, deti a chorí ľudia. V bezprostrednom okolí požiaru je možné sa pohybovať len v ochranných maskách.

Pri Kyjeve horí rafinéria, pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy