Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Demonštrácie v Kyjeve: Pravý sektor chce zmenu režimu
Zdielať na

Demonštrácie v Kyjeve: Pravý sektor chce zmenu režimu

KYJEV / Prívrženci nacionalistickej skupiny Pravý sektor žiadajú referendum o nedôvere parlamentu, vláde a prezidentovi. Oznámil to vodca Dmytro Jaroš na demonštrácii v Kyjeve.

Prívrženci Pravého sektoru usporiadali v utorok na hlavnom kyjevskom námestí Majdan demonštráciu proti vládnej politike. Polícia počet demonštrantov odhadla na niekoľko stoviek, novinári na tisíc až štyritisíc osôb.

Zmena režimu

Vodca Pravého sektoru Dmytro Jaroš žiadal vypísanie referenda o nedôvere súčasnému parlamentu, vláde a prezidentovi. Navrhoval tiež vyhlásenie vojnového stavu a vypovedanie minských dohôd o mierovom urovnaní konfliktu s proruskými separatistami, úplnú blokádu povstaleckého územia a povolenie dobrovoľníckych jednotiek.

SITA

Jaroš podľa denníka Ukrajinska pravda súčasne uistil, že nepomýšľa na násilné zvrhnutie súčasného režimu. "Nechceme destabilizovať situáciu v štáte využitím sily, pretože vieme, čo sú zbrane," povedal. Varoval, že prípadný ozbrojený stret medzi Pravým sektorom a terajšou vládou by mohol využiť ruský prezident Vladimir Putin. Pohrozil ale akciami občianskej neposlušnosti, pokiaľ úrady neprestanú s prenasledovaním jeho organizácie.

Referendum voči režimu

Ohlásil tiež zámer začať od stredy vytvárať regionálne štáby pre organizáciu referenda o nedôvere voči súčasnému režimu. Vláda, ktorá nastúpila po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča, bola podľa Jaroša len zmenou mien, ale pomery v krajine sa nezmenili. "Sme organizovaná revolučná sila otvárajúca novú fázu ukrajinskej revolúcie," vyhlásil.

Demonštrácia trvala asi dve hodiny. Po Jarošovom vystúpení sa ľudia začali postupne rozchádzať, napísala agentúra Interfax a dodala, že demonštrácia sa obišla bez incidentov.

SITA

Na predošlú demonštráciu Pravého sektoru v Kyjeve dorazila v nedeľu asi stovka ľudí.

Dva bojové prápory

Pravý sektor podľa tlače disponuje dvoma bojovými prápormi na fronte v Donbase na východe krajiny, ako aj ďalšími "náhradnými" jednotkami a výcvikovými strediskami po celej krajine.

Nedávno sa ozbrojenci z Pravého sektoru v Mukačeve na západe Ukrajiny dostali do ozbrojeného konfliktu s konkurenčným gangom a políciou. Incident si vyžiadal niekoľko obetí. V pozadí vraj bol spor o výnosy z pašovania. Niekoľko strelcov sa údajne stále skrýva v karpatských horách.

SITA

Po konflikte v Mukačeve prezident Petro Porošenko vyhlásil, že všetky nezákonné ozbrojené formácie vytvorené politickými stranami je nevyhnutné odzbrojiť. Pravý sektor naopak požaduje prezidentovu demisiu.

Ultranacionalistická organizácia patrila k hnacím silám vlaňajšieho prevratu v Kyjeve. Výrazne sa tiež angažovala pri obrane východnej Ukrajiny. V minuloročných parlamentných voľbách ale Pravý sektor neuspel. Strana sa s 2,3 percentami nedostala do snemovne. Jediným jej zástupcom v snemovni sa stal jaroš, ktorý zvíťazil v jednom z volebných okruhov, kde sa hlasovalo väčšinovým  systémom.

Pravý sektor požaduje zmenu režimu, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy