Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ozbrojenci z Mukačeva utiekli, Turčynov vyzval k čistke
Zdielať na

Ozbrojenci z Mukačeva utiekli, Turčynov vyzval k čistke

KYJEV/BRATISLAVA / Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pondelok nariadil prepustiť všetkých colníkov v Zakarpatskej oblasti. Dôvodom je víkendová prestrelka pri Mukačeve, za ktorou sa podľa médií skrýval najskôr boj o ovládnutie lukratívneho pašovania cigariet. Pre incident Slovensko sprísnilo kontroly na spoločnej hranici s Ukrajinou.

"Nariadil som prepustiť všetkých zamestnancov zakarpatskej colnej služby, od náčelníka po rádového pracovníka, a pre zaistenie chodu colníc povolať do oblasti pracovníkov z ďalších regiónov," uviedol premiér.

Zneužívanie právomocí

Nariadil tiež ministrovi vnútra Arsenovi Avakovovi, aby vyšetril záležitosti okolo pašovania a zneužívania právomocí miestnymi colníkmi a vinníkov postavil pred súd.

Ešte skôr ku kádrovej čistke v Zakarpatskej oblasti vyzval tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov.

SITA

Násilnosti pri zakarpatskom Mukačeve, ktoré rozpútali ozbrojenci z pravicového nacionalistického združenia Pravý sektor, si vyžiadali počas víkendu najmenej tri ľudské životy a desiatky zranených. Ozbrojencom sa medzitým podľa médií podarilo utiecť z obkľúčenia a policajti ich doteraz nechytili.

Hľadajú ozbrojencov

Úrady teraz pátrajú po dvojici ozbrojencov Pravého sektoru, ktorí na úteku zajali šesťročného chlapca. Rukojemníka, ktorým sa kryli pri ústupe do lesa, neskôr prepustili, uviedla agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ministerstva vnútra.

"Sú nutné vážne kádrové zmeny v regióne, a to ako medzi bezpečnostnými zložkami, tak v správe. Je nutné nakoniec v parlamente odhlasovať zrušenie imunity poslancov a sudcov. Musíme očistiť krajinu od banditov a úplatkárov," uviedol Turčynov podľa denníka Ukrajinská pravda.

SITA

Zdôraznil tiež, že vinníci násilností musia byť zatknutí a potrestaní, a to nielen ozbrojenci, ktorí strieľali do ľudí. Nevyhnutné je tiež vysporiadať sa s organizátormi pašeráckeho obchodu, ktorých chránia poslanecké mandáty a ktorí si najímajú zločinecké živly a ozbrojencov, aby si vyrovnali účty. "Banditi a vrahovia sa musia zodpovedať pred zákonom. Štát je povinný chrániť svojich občanov," zdôraznil Turčynov.

Chytajú "bandu"

Podľa ministra vnútra Avakova pri Mukačeve pokračuje špeciálna operácia na chytenie "bandy", ktorá v potýčke s policajtmi zničila dve policajné vozidlá paľbou z granátometu.

SITA

Zakarpatský gubernátor ale v televízii uviedol, že ozbrojenci Pravého sektoru sa najskôr schovali v lese a polícii sa nedarí ich chytiť. Aj podľa hovorkyne kyjevskej prokuratúry k žiadnemu útoku na ozbrojencov nedôjde, pretože "nie je na koho útočiť". Dvaja zranení sa totiž vzdali a sú v nemocnici, zatiaľ čo ostatní sú už preč.

Posilnenie slovenskej hranice

Slovensko po incidente posilnilo ochranu spoločnej hranice s Ukrajinou pre prípad, že by sa ozbrojenci Pravého sektoru pokúsili dostať do krajiny pod Tatrami. Viac policajtov Slovensko nasadilo aj na hraničný priechod s východným susedom. "Nemyslím si, že by sa ľudia, ktorí tam mali problém, snažili hľadať úkryt u nás. Skôr sa budú ukrývať na území Ukrajiny," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Slovenská polícia nariadila príslušníkom hraničnej a cudzineckej polície nosiť v službe samopal a ochrannú prilbu a vestu. Do pohotovosti tiež uviedla špeciálne policajné jednotky na východe krajiny.

Boj o vplyv

Niektoré médiá označili incident za boj o vplyv v západoukrajinskej Zakarpatskej oblasti medzi nacionalistickým hnutím Pravý sektor a miestnymi kriminálnymi skupinami. Násilnosti si vyžiadali tri ľudské životy - dvaja zabití sú údajne príslušníkmi Pravého sektoru, treťou obeťou je civilista. Ďalší štyria civilisti a šesť policajtov utrpelo zranenia.

Incident začal ešte v sobotu ako spor o vplyv v Mukačeve medzi Pravým sektorom a jeho odporcami. Ozbrojenci zaútočili aj na policajtov, ktorí na miesto prišli. Asi dvadsiatka útočníkov z Mukačeva následne utiekla do lesov neďalekej obce Lavky, kde ich obkľúčili. Počas prestrelky a úteku bolo zničených niekoľko policajných áut, stanovište dopravnej polície a tiež čerpacia stanica.

Spor medzi skupinami

Pravý sektor vo vyhlásení tvrdí, že jeho členovia boli napadnutí banditmi napojenými na miestneho zákonodarcu Mychajla Laňa. Ten sa od prípadu dištancoval. Podľa niektorých zdrojov bol príčinou incidentu spor medzi rôznymi skupinami o rozdelení pašeráckych trás.

Mukačevo leží na západe Ukrajiny na hraniciach s Poľskom a Slovenskom. V medzivojnovom období bolo súčasťou československej Podkarpatskej Rusi.

Pri streľbe v ukrajinskom Mukačeve zomreli traja ľudia, po ozbrojencoch pátrajú, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy