Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na Ukrajine zatkli gang, ktorý chcel obchodovať s uránom
Zdielať na

Na Ukrajine zatkli gang, ktorý chcel obchodovať s uránom

KYJEV / Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) uviedla, že chytila gang, ktorý chcel predávať na západe Ukrajiny izotop uránu-238. Skupina chcela predať urán neznámemu klientovi, uviedla SBU.

Incident bezpečnostná služba okamžite oznámila ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. "Štyria členovia zločineckej skupiny sa snažili predať jadrový materiál. Boli zadržaní s dôkazom v ruke," citovala agentúra Interfax vyjadrenie Ukrajinskej bezpečnostnej služby,

"Podľa predbežných informácií išlo o urán-238," tvrdí SBU.

Špinavé bomby

U-238 sa najčastejšie vyskytuje v prírode. Je síce rádioaktívny, no nie štiepny. Nie je teda vhodný na vytvorenie nukleárnej zbrane.

Ukrajinské médiá nedávno špekulovali o tom, že proruskí rebeli chcú vyrábať "špinavé" bomby, ktoré by pomocou výbušnín rozptýlili smrtiaci rádioaktívny spád, napísal britský The Guardian.

Ukrajina sa vzdala svojho jadrového arzenálu po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991. Stále ale má zariadenie na skladovanie vyhoreného jadrového paliva a desiatky rokov staré skládky.

Situácia na Ukrajine je kritická. Niekoľko tisícok ľudí prišlo pre konflikt o svoje domovy. Medzinárodné organizácie varujú, že môže trvať niekoľko rokov kým sa situácia vráti do normálu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy