Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kanada a Ukrajina podpísali dohodu o voľnom obchode
Zdielať na

Kanada a Ukrajina podpísali dohodu o voľnom obchode

OTTAWA/KYJEV / Kanada podpísala dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou. Premiéri oboch krajín sa stretli v utorok v Ottawe.

Zmluvu musia ratifikovať parlamenty oboch krajín. "Budeme ju realizovať čo najskôr," uviedol ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

V Kanade žije viac ako milión ľudí, ktorí sa hlásia k ukrajinským koreňom. Kanada bola prvá západná krajina, ktorá v decembri 1991 uznala nezávislosť Ukrajiny, píše britský The Guardian.

Zvýšenie HDP

Od obchodnej dohody očakáva kanadská vláda zvýšenie kanadského HDP o 29,2 milióna kanadských dolárov (20,7 milióna eur), na Ukrajine zvýšenie o 18,6 kanadských dolárov (13,2 milióna eur).

"Dnešné uzatvorenie dohody o voľnom obchode medzi Kanadou a Ukrajinou je ďalším dôležitým milníkom vo vzťahu medzi našimi dvomi krajinami," uviedol kanadský premiér Stephen Harper.

Pád ekonomiky

Kanada odstráni clo z 99 percent tovaru dovážaného z Ukrajiny a zvýši výávoz na Ukrajinu v objeme 41,2 milióna kanadských dolárov (29,2 milióna eur).

Ukrajina zníži clo na 86 percentách tovaru z kanadského dovozu a zvýši export do Kanady na objem v hodnote 23,7 milióna kanadských dolárov (16,8 milióna eur).

Ukrajinská ekonomika padla za posledné tri roky recesie a viac ako ročného vojenského konfliktu. Očakáva sa, že jej štátny dlh v roku 2015 dosiahne takmer 94 percent HDP, tvrdí Medzinárodný menový fond.

Na Ukrajine je momentálne rušno. Len niekoľko kilometrov od slovenských hraníc sa v sobotu strieľalo. Priamo v meste Mukačevo bol reportér Peter Sabo, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy