Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rusko chce vetovať vytvorenie tribunálu pre vyšetrovanie zostreleného letu MH17
Zdielať na

Rusko chce vetovať vytvorenie tribunálu pre vyšetrovanie zostreleného letu MH17

KUALA LUMPUR / Malajzia predložila návrh rezolúcie Rady bezpečnosti OSN, v ktorom žiada o vytvorenie medzinárodného tribunálu na vyšetrenie minuloročného zostrelenia malajzijského lietadla nad Ukrajinou. Rusko potvrdilo svoj odpor a vytvorenie chce vetovať.

"Nie je to dobré, je to kontraproduktívne," povedal novinárom zástupca ruského predstaviteľa v Rade bezpečnosti pri OSN Pjotr Iljičov a potvrdil, že sa Rusko pokúsi prijatiu rezolúcie zabrániť.

Rusko má právo veta

Malajzijskí predstavitela Rady bezpečnosti už minulý týždeň uviedli, že podobný krok chystajú napriek odporu Ruska. To tvrdí, že je to zatiaľ predčasné. Moskva má v Rade bezpečnosti právo veta.

"Vytvorenie medzinárodného trestného tribunálu.. vyšle jasný signál, že medzinárodné spoločenstvo nebude tolerovať akty, ktoré ohrozujú medzinárodný mier a bezpečnosť tým, že ohrozujú civilné letectvo," cituje austrálsku ministerku zahraničných vecí Julie Bishop britský denník The Guardian.

V návrhu rezolúcie je uvedené, že Rada bezpečnosti by mala "vytvoriť medzinárodný tribunál za účelom stíhať osoby zodpovedné za trestné činy spáchané v súvislosti so zostrelením letu MH17 spoločnost Malaysia Airlines 17. júna 2014."

Záruka pre nestranný proces

Tribunál by bol "účinnou zárukou pre nezávislý a nestranný proces," píše sa v rezolúcii. Text popisuje zostrelenie lietadla ako "hrozbu medzinárodnému mieru a bezpečnosti," a hovorí taktiež, že všetky štáty by s tribunálom mali spolupracovať.

O vytvorenie tribunálu požiadala minulý týždeň aj holandská vláda. Podľa premiéra Marka Rutteho bude tribunál zriadený OSN "najlepšou zárukou toho, že sa podarí primäť k spolupráci všetky krajiny", ktorých sa záležitosť týka a toho, že bude zaistená spravodlivosť pre rodiny obetí.

Rusko viní Ukrajinu

Malajizíjske lietadlo s 298 ľuďmi na palube bolo zostrelené nad východnou Ukrajinou v dobe bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Nikto z ľudí na palube neprežil, dve tretiny pasažierov tvorili Holanďania.

Spojené štáty a Ukrajina sa domnievajú, že lietadlo zostrelila raketa typu zem-vzduch ruskej výroby, ktorou boli vybavení separatisti. Rusko ale viní ukrajinskú armádu. Nešťastie vyšetruje skupina holandských prokurátorov, ktorá oznámila, že zatiaľ nie je pripravená vzniesť obvinenie proti konkrétnym osobám.

Pole neďaleko východoukrajinskej obce Grabovo, kde dopadli trosky lietadla malajzijských aerolínií, pripomínalo apokalyptickú scénu. V tráve ležali pozostatky boeingu aj telá jeho pasažierov, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy