Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vlak s troskami malajzijského lietadla je na ceste do Charkova
Zdielať na

Vlak s troskami malajzijského lietadla je na ceste do Charkova

Zdroj: SITA

KYJEV / Zo železničnej stanice vo východoukrajinskej dedine Pelahijivka v nedeľu vyšla železničná súprava s nákladom trosiek malajzijského dopravného lietadla.

Dvanásť nákladných železničných vagónov podľa ukrajinskej agentúry Unian doprevádza tím medzinárodných expertov, na transport dávajú pozor aj členovia misie Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a zástupcovia samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Po zastávke v Charkove má súprava pokračovať do Holandska.

Zvyšky tiel

Operácia sa mala uskutočniť už pred dvoma týždňami, ale na mieste pádu lietadla bolo nájdených niekoľko zvyškov ľudských tiel, ktoré museli byť prepravené k analýze DNA. Pri páde lietadla zahynulo takmer 300 ľudí, väčšinou Holanďanov.

V Holandsku sa chcú odborníci pokúsiť rekonštruovať jednu zo sekcií lietadla, čo by im mohlo pomôcť získať nové informácie o okolnostiach jeho havárie.

Satelitný snímok

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania lietadla pravdepodobne zasiahli úlomky rakety, ktorá explodovala zvonka stroja. Špekulácie o tom, že tragický incident bol dielom východoukrajinských separatistov, povstalci odmietajú.

V ruskej štátnej televízii sa pred týždňom objavil údajný satelitný snímok, ktorý mal dokazovať, že malajzijský boeing zostrelil ukrajinský vojenský stroj. Ruská televízia v sobotu priznala, že išlo o podvrh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy