Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Ukrajine zbierajú zvyšky zostreleného lietadla
Zdielať na

Na Ukrajine zbierajú zvyšky zostreleného lietadla

KYJEV / Na východe Ukrajiny začal tím expertov s odvozom trosiek malajzijského Boiengu letu MH17, ktorý spadol v júli zrejme po zásahu raketou. Pri nešťastí zahynulo všetkých 298 pasažierov. Vyšetrovanie zatiaľ nedospelo k jednoznačnému záveru, kto je vinníkom tragédie. Hlavné podozrenie ale padá na proruských separatistov.

Boeing 777 lietajúci na linke Amsterdam-Kuala Lumpur sa zrútil 17. júla. Väčšinu obetí, takmer dvesto, tvoria holandskí občania.

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania stroj zasiahla raketa zem-vzduch odpálená pravdepodobne z povstaleckého územia. Vzbúrenci ale akýkoľvek podiel na nešťastí odmietajú.

Zbieranie trosiek i telesných pozostatkov obetí bolo doteraz veľmi obtiažne pre pretrvávajúcu streľbu medzi ukrajinskou armádou a povstalcami a muselo byť opakovane prerušované.

SITA

Nakladanie kusov lietadla na autá v nedeľu začalo pod dohľadom holandských expertov a pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Smer Charkov

Zvyšky lietadla - niektoré veľké časti museli rozrezať - následne preložia do nákladných vagónov a po železnici zamieria do Charkova. Vyšetrovatelia pracujú práve tam a tiež v Holandsku.

Pozrite si video z miesta tragédie:

Odhaduje sa, že celá operácia bude trvať asi desať dní. Je však potrebné, aby v danej oblasti dodržiavali pokoj zbraní. Prímerie z 5. septembra v Minsku zástupcovia Kyjeva a povstalcov stále porušujú, z čoho sa obe strany vzájomne obviňujú.

Po voľbách, ktoré sa v separatistických oblastiach konali 2. novembra, intenzita incidentov ešte narástla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy