Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Rusi chcú vetovať vyhlásenie srebrenickej masakry za genocídu
Zdielať na

Rusi chcú vetovať vyhlásenie srebrenickej masakry za genocídu

Rada bezpečnosti OSN odložila hlasovanie o britskom návrhu vyhlásiť masakru v Srebrenici za genocídu. Rusko v poslednej chvíli podporilo srbských politikov, keď informovali, že návrh bude vetovať.

Rusko členov Rady bezpečnosti informovalo, že bude rezolúciu navrhnutú Britmi vetovať. "Text rezolúcie je taký zlý, že nie je možné opraviť ho. Rusko koná v súlade s tým, na čom sme sa dohovorili,“ tvrdí prezident bosnianskej Republiky Srbskej, Milorad Dodik.

Rusko má pripravený vlastný návrh rezolúcie, ktorý slovo genocída vôbec nepoužíva a je podľa Kremľa miernejší. Britský vyslanec OSN Matthew Rycroft vláde pripomenul, že Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu a Medzinárodný súdny dvor rozhodol, že srebrenická masakra bola aktom genocídy.

Vyše osemtisíc mŕtvych

"Je to právny fakt,“ hovorí Rycroft. Bosenskosrbské ozbrojené sily sa v júli 1995, na konci vojny v Bosne, zmocnili enklávy Srebrenica, ktorá bola v tej dobe pod ochranou jednotiek OSN. Potom v okolí mesta povraždili sedem až osem tisíc moslimských (dnes bosnianskych) chlapcov a mužov, píše portál the Guardian.

Srbský premiér Aleksandar Vučić pôjde 11. júla do Bosny, kde sa zúčastní spomienkovej akcie pri príležitosti 20. výročia srebrenickej masakry. Vučić  oznámil, že sa na tom jednohlasne zhodla srbská vláda. Rada bezpečnosti OSN odložila hlasovanie o rezolúcii na stredu. Británia a USA sa dovtedy pokúsi presvedčiť Rusko, aby rezolúciu nevetovalo.

"V noci sa vláda jednomyseľne rozhodla, že ak budú splnené podmienky, budem 11. júla reprezentovať Srbsko v Srebrenici," povedal srbský premiér na tlačovej konferencii v Belehrade. Aké podmienky mal na mysli, už ale svetové agentúry neuviedli.

Ponižujúci dokument

"Budem reprezentovať Srbsko, ktoré je schopné priznať, že určití jednotlivci spáchali zločiny,“ uviedol Vučić. "Musíme to urobiť vo vlastnom záujme. Neexistuje tu ale kolektívna vina,“ dodal.   

Ako Vučić dodal, v súvislosti s OSN Srbsko uistili, že rezolúcia o Srebrenici nebude prijatá. Dokument označujúci srebrenické udalosti za akt genocídy, prehlásil za ponižujúci pre Srbsko i Republiku srbskú v Bosne.

V Bosne a Hercegovine je od konca vojny v prvej polovici deväťdesiatych rokov stále ešte nezvestných 8 000 ľudí.

Pozrite si, ako to vyzerá na mieste masového hrobu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy