Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Radovan Karadžič dostal vyznamenanie
Zdielať na

Radovan Karadžič dostal vyznamenanie

Zdroj: TASR

Smutné výročie srebrenickej masakry oslavovali srbskí demokrati rozdávaním metálov.

Karadžič je súdený pred tribunálom OSN v Haagu za vojnové zločiny spáchané počas bosnianskej vojny - za genocídu v Srebrenici, kde jeho sily popravili v roku 1995 vyše 8000 civilistov. Vyznamenanie od vodcu Srbskej demokratickej strany (SDS) Mladena Bosiča prevzala preto Karadžičova manželka Ljiljana. Bosič pri tejto príležitosti vyhlásil, že strana sa za svoju minulosť nehanbí.

Ďalším vyznamenaným bol Momčilo Krajišnik, bývalý predseda parlamentu Republiky srbskej v Bosne v časoch vojny. Haagsky tribunál ho za zločiny proti ľudskosti odsúdil k 20 rokom odňatia slobody.

SDS, ktorá bola počas bosnianskej vojny dominantnou stranou, je teraz najväčšou opozičnou stranou v srbskej časti Bosny, Republike srbskej.

Strana udeľovala vyznamenania v predvečer 15. výročia srebrenickej masakry. Dnes v Srebrenici pochovajú telesné pozostatky 775 obetí, ktoré našli v masových hroboch a identifikovali pomocou DNA. Uložia ich vedľa 3831 obetí, ktoré už pochovali. Očakáva sa masová účasť tisícov ľudí, vrátane regionálnych predstaviteľov.  

Najčítanejšie správy