Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Srebrenici pochovali ďalších 775 obetí genocídy
Zdielať na

V Srebrenici pochovali ďalších 775 obetí genocídy

Zdroj: TASR

Po týždňovom zabíjaní poslali bosnianskosrbskí vojaci do hrobov až 8000 moslimov.

Srebrenicu obsadila 11. júla 1995 armáda vedená generálom Ratkom Mladičom. Týždňové zabíjanie sa odohrávalo po tom, ako sa stiahli vojaci OSN, ktorí mali mesto chrániť.

Pri najväčších ukrutnostiach od konca druhej svetovej vojny prišlo o život približne 8000 ľudí. Medzinárodne hľadaný Mladič ostáva stále na úteku.

Pri pamätníku sa zišlo vo veľkej horúčave odhadom 60.000 ľudí, vrátane príbuzných obetí.

Počas obradu si zelenou látkou potiahnuté rakvy podávali muži smerom k čerstvo vykopaným hrobom. Vzlykajúce ženy šepkali modlitby, kľačiac medzi radmi bielych mramorových náhrobkov.

Medzi účastníkmi smútočného obradu bol aj srbský prezident Boris Tadič. Masakru označil za tragédiu, ktoré nemôže byť nikdy zabudnutá. "Je nevyhnutné nájsť tých, ktorí sú zodpovední a postaviť ich pred súd," povedal s tým, že ako prezident Srbska na tom bude vždy trvať. Svoju účasť zdôvodnil aj snahou o zmierenie.

Európsku úniu zastupoval belgický premiér Yves Leterme, ktorého krajina v súčasnosti predsedá 27-člennému bloku. Za Turecko prišiel prezident Recep Tayyip Erdogan.

Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner uviedol, že "všetci tí, ktorí sa podieľali na zabíjaní, musia byť potrestaní".

Telesné pozostatky 775 obetí našli v masových hroboch a identifikovali pomocou DNA. Spočinú pri viac ako 3700 srebrenických obetiach, ktoré už pochovali v minulosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy