Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rusko odmietlo tribunál pre MH17, prišlo s vlastným návrhom
Zdielať na

Rusko odmietlo tribunál pre MH17, prišlo s vlastným návrhom

NEW YORK / Rusko na schôdzi Bezpečnostnej rady OSN odmietlo návrh na zriadenie medzinárodného tribunálu pre vyšetrenie okolností minuloročnej katastrofy malajzijského lietadla nad ukrajinským Donbasom a predložilo vlastný návrh rezolúcie. Oznámili to v New Yorku západní diplomati. Pri havárii, ktorú podľa Kyjevu spôsobila raketa odpálená z územia ovládaného proruskými separatistami, zahynulo takmer 300 ľudí.

Na vytvorenie medzinárodného tribunálu vyzvali v návrhu rezolúcie zástupcovia Malajzie, Austrálie, Belgicka a Holandska, ktoré je poverené hlavným vyšetrovaním katastrofy a malo v lietadle na linke MH17 najviac pasažierov, informovala agentúra Reuters.

Rusko, ktoré má v bezpečnostnej rade právo veta, ale rezolúciu odmietlo a predložilo vlastný návrh. Prezident Vladimir Putin už totiž dávnejšie projekt medzinárodného tribunálu označil za kontraproduktívny a predčasný.

Tribunál nechcú

Ruský návrh vytvorenie tribunálu nespomína. Vyzýva na potrestanie vinníkov a poveruje generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby počas dvoch týždňov informoval Radu o krokoch, ktoré by rozšírili úlohu OSN pri vyšetrovaní.

Šéf OSN by okrem toho mal vymenovať zvláštneho splnomocnenca pre vyšetrovanie incidentu. Západné štáty ruský návrh odmietli.

Podľa diplomatov bol predpoklad, že Rada bude o návrhu rezolúcie hlasovať do konca júla, ale jej obsah je stále nejasný.

Pondelková debata tak nemala pre spory Ruska s ostatnými štátmi pozitívny výsledok.

Obviňujú sa navzájom

Ukrajina aj jej západní spojenci sú presvedčení, že malajzijské lietadlo zasiahla raketa odpálená z územia, ktoré ovládajú proruskí separatisti. Rusko to ale popiera a tvrdí, že raketu odpálila ukrajinská armáda, prípadne, že stroj zasiahla raketa z ukrajinského bojového lietadla.

Pole neďaleko východoukrajinskej obce Grabovo, kde dopadli trosky lietadla malajzijských aerolínií, pripomínalo apokalyptickú scénu. V tráve ležali pozostatky boeingu aj telá jeho pasažierov, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy