Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pozostalí žiadajú od vodcu proruských separatistov odškodné 900 miliónov
Zdielať na

Pozostalí žiadajú od vodcu proruských separatistov odškodné 900 miliónov

CHICAGO / Vodcu ruských separatistov na Ukrajine Igora Girkina v stredu oficiálne obvinili zo zosnovania zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines v júli minulého roka.

Dokument, ktorý predložili súdu rodinní príslušníci 18 cestujúcich, tvrdí že Girkin konal s požehnaním Kremľa. Jeho jednotky podľa nich strieľali na Boeing 777 na ceste z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

Žalobu podali v stredu rodiny pozostalých v Chicagu. Opiera sa o vyjadrenie Girkinovej jednotky na ruskej sociálnej sieti hneď po zostrelení: "Varovali sme ich, aby nelietali na našej oblohe."

Rodiny obetí požadujú odškodné 900 miliónov dolárov (817,5 milióna eur), napísal britský The Telegraph.

Príspevok, ktorý rýchlo odstránili, viedol k úvahe, že proruskí separatisti mohli Boeing 777 zostreliť omylom. 

Nariadil, pomáhal, konšpiroval

"Let MH17 letel cez vzdušný priestor oblasti, v ktorej bol vyššie uvedený rebel (Igor Girkin, pozn. redakcie). Povstalecká armáda pod velením žalovaného Girkina zostrelila predmetný Boeing 777-200 lietadiel," uvádza správa. "Nariadil, pomáhal a/alebo navádzal na túto akciu a/alebo konšpiroval s osobami, ktoré vypálili raketu."

Žaloba obviňuje aj Kremeľ, že je za nešťastie spoluzodpovedný, a to nielen pre Girkinovu účasť na incidente, ale aj pre dodanie rakety separatistom, ktorou boeing zostrelili.

Advokát Floyd Wisner sa pri podaní žaloby opiera o americký zákon o ochrane obetí mučenia, ktorý umožňuje súdiť občanov cudzích krajín. V žalobe podľa Wisnera "nejde o peniaze," ale má prinútiť Girkina zodpovedať otázky pozostalých a taktiež prinútiť Rusko, aby spolupracovalo s medzinárodnou justíciou.

Pozostalí podali žalobu na bývalého ruského veliteľa separatistov Igora Girkina, známeho aj ako Igor Strelkov:

SITA

CNN: Lietadlo zostrelili separatisti

Lietadlo Malaysia Airlines zostrelili nad Ukrajinou proruskí separatisti. Podľa televízie CNN ospeli k tomuto záveru aj vyšetrovatelia.

<section class="box box-ad"> </section>

Záverečnú správu bude oficiálne zverejnenia až v októbri. Podľa zdrojov americkej televízie obsahuje presný typ strely, trajektóriu aj miesto, odkiaľ ju vystrelili.

Časť viny vraj nesie aj letecká spoločnosť, pretože sa jej lietadlá nevyhli preletu nad nepokojným regiónom. Proruskí separatisti aj samotní Rusi akýkoľvek podiel viny na nehode popierajú.

Veto tribunálu

Malajzia predložila návrh rezolúcie Rady bezpečnosti OSN, v ktorom žiada o vytvorenie medzinárodného tribunálu na vyšetrenie minuloročného zostrelenia malajzijského lietadla nad Ukrajinou. Rusko oznámilo, že návrh bude vetovať.

"Nie je to dobré, je to kontraproduktívne," povedal novinárom zástupca ruského predstaviteľa v Rade bezpečnosti pri OSN Pjotr Iljičov a potvrdil, že sa Rusko pokúsi prijatiu rezolúcie zabrániť.

Pole neďaleko východoukrajinskej obce Grabovo, kde dopadli trosky lietadla malajzijských aerolínií, pripomínalo apokalyptickú scénu. V tráve ležali pozostatky boeingu aj telá jeho pasažierov, pozrite si archívnu reportáž:



Súvisiace články

Najčítanejšie správy