Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zdroj CNN: Lietadlo Malaysia Airlines zostrelili proruskí separatisti
Zdielať na

Zdroj CNN: Lietadlo Malaysia Airlines zostrelili proruskí separatisti

ATLANTA / Lietadlo Malaysia Airlines zostrelili nad Ukrajinou proruskí separatisti. To je podľa televízie CNN jeden zo záverov vyšetrovateľov pádu lietadla s takmer tristo ľuďmi na palube, ku ktorému došlo pred rokom na východe Ukrajiny.

Záverečná správa bude oficiálne zverejnená až v októbri. Podľa zdrojov americkej televízie však obsahuje presný typ strely, trajektóriu aj miesto, odkiaľ bola vystrelená.

Časť viny vraj nesie aj letecká spoločnosť, pretože sa jej lietadlá nevyhli preletu nad nepokojným regiónom. Proruskí separatisti aj samotní Rusi akýkoľvek podiel viny na nehode popierajú.

Minúta po minúte

Vyšetrovacia správa má niekoľko sto strán. Ďalší zo zdrojov americkej televízie CNN, ktorý pozná obsah záverečnej správy tvrdí, že sa v nej nachádza minúta po minúte letu MH17. 

Malajzijský boeing sa zrútil minulý rok 17. júna pri ukrajinskej dedine Grabovo v Doneckej oblasti. Na území ovládanom proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Na palube bolo celkom 298 ľudí (283 pasažierov, 15 členov posádky), z toho 193 Holanďanov. Nešťasie nikto neprežil.

Ukrajina aj Spojené štáty americké tvrdia, že malajzijský boeing zostrelili separatisti raketou dodanou z Ruska, Moskva z nešťastia obviňuje ukrajinskú armádu.

Rusko v máji zverejnilo správu, podľa ktorej bolo dopravné lietadlo naozaj zostrelené raketou Bluk, ale vypálenou z územia kontrolovaného ukrajinskou armádou.

Rusko nechce tribunál

Malajzia predložila návrh rezolúcie Rady bezpečnosti OSN, v ktorom žiada o vytvorenie medzinárodného tribunálu na vyšetrenie minuloročného zostrelenia malajzijského lietadla nad Ukrajinou. Rusko potvrdilo svoj odpor a vytvorenie chce vetovať.

"Nie je to dobré, je to kontraproduktívne," povedal novinárom zástupca ruského predstaviteľa v Rade bezpečnosti pri OSN Pjotr Iljičov a potvrdil, že sa Rusko pokúsi prijatiu rezolúcie zabrániť.

Malajzijskí predstavitela Rady bezpečnosti už minulý týždeň uviedli, že podobný krok chystajú napriek odporu Ruska. To tvrdí, že je to zatiaľ predčasné. Moskva má v Rade bezpečnosti právo veta.

Pole neďaleko východoukrajinskej obce Grabovo, kde dopadli trosky lietadla malajzijských aerolínií, pripomínalo apokalyptickú scénu. V tráve ležali pozostatky boeingu aj telá jeho pasažierov, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy