Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Let MH 17 zostrelili separatisti, ukazuje nové video z miesta tragédie
Zdielať na

Let MH 17 zostrelili separatisti, ukazuje nové video z miesta tragédie

KYJEV / Presne rok po tragédii letu MH17 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines sa na verejnosť dostalo nové video, ktoré zachytáva bezprostredné chvíle po zostrelení lietadla. Autori videa sú prorurskí separatisti, tvrdí austrálska agentúra News Corp.

Autormi videa, ktoré zverejnila austrálska agentúra News Corp, sú separatisti. Na miesto dopadu lietadla prišli ako prví.  Podľa agentúry v tom momente zistili, že zostrelili civilné lietadlo a nie ukrajinské vojenské lietadlo. 

Agentúra video odovzdala vyšetrovateľom. Pôvodná verzia má 17 minút, News Corp zverejnila len skrátenú verziu.

Video zachytáva telefonát separatistu s veliteľom o tom, že zostrelili civilné lietadlo. Na záberoch separatisti prehľadávajú batožiny a zisťujú, že zostrelili civilné lietadlo. Pomedzi kufre hľadajú aj čiernu skrinku.

Pozrite si priložené video:

Prvé výročie

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútilo na východe Ukrajiny 17. júla 2014 počas letu z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Zahynuli všetci ľudia na palube, prevažne holandskí občania. Zo zostrelenia Beingu 777 sa vzájomne obviňujú ukrajinská armáda a proruskí povstalci.

Krajiny postihnuté vlaňajším zostrelením malajzijského boeingu vo východoukrajinskom Donbase si dnes pripomenuli prvé výročie tejto tragédie, ktorá si vyžiadala 298 životov.

Oficiálna spomienka sa dnes konala v austrálskej metropole Canberra. Premiér Tony Abbott tam odhalil pamätník venovaný pamiatke 38 Austrálčanov, ktorí zahynuli v troskách lietadla. Pomník je postavený na pôde prinesenej priamo z miesta nešťastia na Ukrajine. Na pietnom akte kladenia vencov a kvetov sa zúčastnili desiatky príbuzných obetí.

Pomník je postavený na pôde prinesenej z miesta tragédie:

SITA

Na tragédiu spred roka spomínali dnes aj obyvatelia obce Grabove vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, pri ktorej sa lietadlo zrútilo.
Dedinčania s kyticami kvetov sa zhromaždili v strede obce. Odtiaľ mali kráčať v pietnom sprievode do neďalekých polí, aby odhalili pamätný kameň na počesť obetí.

Spomienkové podujatie zorganizovali miestne úrady v spolupráci s proruskými povstalcami, ktorí rovnako ako pred rokom kontrolujú oblasť Grabove.

Rusko odmieta tribunál

Austrália, Holandsko, Belgicko a Ukrajina navrhli Bezpečnostnej rade OSN vytvorenie medzinárodného tribunálu, ktorý by potrestal osoby zodpovedné za pád lietadla. Rusko, ktoré v Bezpečnostnej rade OSN disponuje právom veta, však zriadenie takéhoto tribunálu odmieta.

CNN pozná typ strely

Vyšetrovacia správa medzinárodného tímu pod vedením Holandska má byť zverejnená v októbri tohto roku. Podľa americkej televíznej stanice CNN ale už unikli prvé informácie zo záverečnej správy. 

Podľa zdrojov americkej televízie obsahuje presný typ strely, trajektóriu aj miesto, odkiaľ bola vystrelená.

Časť viny vraj nesie aj letecká spoločnosť, pretože sa jej lietadlá nevyhli preletu nad nepokojným regiónom. Proruskí separatisti aj samotní Rusi akýkoľvek podiel viny na nehode popierajú.

Pole neďaleko východoukrajinskej obce Grabovo, kde dopadli trosky lietadla malajzijských aerolínií, pripomínalo apokalyptickú scénu. V tráve ležali pozostatky boeingu aj telá jeho pasažierov, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy