Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ruský veľvyslanec vo Švédsku musel vysvetľovať vyhrážky k vstupu do NATO
Zdielať na

Ruský veľvyslanec vo Švédsku musel vysvetľovať vyhrážky k vstupu do NATO

ŠTOKHOLM / Švédsko si pozvalo ruského veľvyslanca, aby vysvetlil štvrtkové slová hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí vo veci vstupu krajiny do NATO. Tie Švédi považujú za vyhrážky.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí povedala, že akékoľvek rozhodnutie Švédska o vstupe do NATO by malo "vojenské, politické a zahraničnopolitické dôsledky", ktoré by prinútili Rusko reagovať.

"Nie je prijateľné vyhrážať sa," reagovala švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallström. "Sme nezávislá krajina, ktorí prijíma nezávislé rozhodnutia o svojej bezpečnostnej politike," vysvetlila.

Majú obavy

Švédsko má čoraz viac obavy z činnosti Ruska na Ukrajine a z jeho vojenských aktivít v Pobaltí.

Nie je síce členom NATO, je ale blízkym spojencom aliancie a pravidelne sa zúčastňuje na jej vojenských cvičeniach.

Blízko k NATO

Zhoršujúca sa bezpečnostná situácia vo východnej Európe viedla k nárastu výziev, aby sa Švédsko a susedné Fínsko, ktoré zdieľajú 1300 kilometrov hraníc s Ruskom, formalizovali svoj vzťah s NATO.

Obe severské krajiny zvýšili vzájomnú vojenskú spoluprácu aj spoluprácu s NATO, ale podpora vstupu do NATO medzi občanmi zostáva v oboch krajinách relatívne nízka.

Nórske letectvo pred pár mesiacmi zverejnilo video, ktoré má poukazovať na nebezpečnú aktivitu ruského letectva v oblasti severnej Európy. Stíhačka sa len o chlp vyhla ruskému stroju. Pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy