Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pri švédskych brehoch našli stroskotanú ponorku, pravdepodobne ruskú
Zdielať na

Pri švédskych brehoch našli stroskotanú ponorku, pravdepodobne ruskú

ŠTOKHOLM / Hľadači vrakov našli pri švédskych brehoch na morskom dne uviaznutú malú cudziu ponorku. Na trupe má písmená azbuky. Súkromný pátrací tím Ocean X Team si preto myslí, že je ruská. Posádka sa pravdepodobne nedokázala zachrániť. Podľa ruských médií ide zrejme o vrak ponorky, ktorá sa potopila počas prvej svetovej vojny.

Švédska armáda po analýze filmového materiálu potápačov potvrdila, že ide o zahraničnú ponorku.

Asi dvadsať metrov dlhé plavidlo nemá žiadne povrchové škody. Všetky otvory sú uzatvorené. "Preto sa obávame, že sa posádka nedokázala zachrániť, keď išlo plavidlo ku dnu," hovorí potápač Stefan Hogeborn.

Plavidlo objavili vo švédskych vodách deväť mesiacov od spozorovania cudzej ponorky neďaleko Štokholmu. Hon na ňu vtedy nebol úspešný, ale odvtedy existuje podozrenie, že ide o ruský stroj.

Štáty na severe Európy totiž v poslednej dobe hlásia incidenty s ruskou armádou, vrátane údajného narušenia vzdušného priestoru a výsostných vôd.

"Nedá sa povedať, či ide o ponorku z nedávnej doby a ako dlho je na morskom dne, ale písmo na trupe naznačuje, že je ruská," uviedol Ocean X Team.

Je to ona?

Hľadači vrakov podľa ruských expertov pravdepodobne našli ponorku Som, ktorá stroskotala pred sto rokmi. Minimálne rozmery sedia - dĺžka ponorky Som bola 19,3 metra a šírka 3,6 metra. Postavili ju v USA v roku 1901 pod názvom Fulton, o tri roky neskôr ju prepravili do Ruska.

Najskôr slúžila vo Vladivostoku, potom v Čiernom mori a nakoniec v Baltskom mori. Počas hliadky pri švédskych brehoch sa 10. mája 1916 zrazila s parníkom. Ku dnu išla aj posádka, 18 námorníkov.

Verziu potvrdzuje aj nápis v azbuke s použitým tvrdým znakom, ktorý sa používal v období cárskeho Ruska, ktoré existovalo do roku 1917.

Dennis Asberg, ktorý ponorku objavil ale tvrdí, že vyzerá moderne.

Podľa západných krajín Rusi už dlho skúšajú ich trpezlivosť a ohrozujú bezpečnosť. Nedávno sa pilot nórskej stíhačky len tak-tak vyhol ruskému stroju, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy