Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusko môže na americké jadrové zbrane v Nemecku odpovedať iskandermi
Zdielať na

Rusko môže na americké jadrové zbrane v Nemecku odpovedať iskandermi

MOSKVA / Rusko zvažuje, že v reakcii na rozmiestnenie nových amerických jadrových zbraní v Nemecku by mohlo v Kaliningradskej oblasti dislokovať svoje operatívno-taktické raketové komplexy Iskander-M, uviedol dnes pre agentúru Interfax nemenovaný diplomaticko-vojenský zdroj. Ten spresnil, že definitívne rozhodnutie bude prijaté po podrobnej analýze potenciálnych hrozieb.

Tie sa objavili v súvislosti s medializovanými správami, že nemecké stíhacie bombardéry typu Tornado na základni Büchel v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko majú byť počínajúc tretím štvrťrokom tohto roka vybavené novými atómovými bombami typu B61-12, napísal Interfax.

Narušenie strategickej rovnováhy

Ku kauze sa dnes vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý upozornil, že rozmiestnenie nových jadrových zbraní v Nemecku naruší strategickú rovnováhu síl v Európe a vytvorí napätie. Súčasne varoval, že ak sa správy potvrdia, Rusko bude nútené podniknúť odvetné kroky.

O príprave tohto presunu informovala nemecká televízia ZDF, ktorá sa odvolala na dokumenty z amerického ministerstva financií. Nemecké ministerstvo obrany záležitosť odmietlo komentovať.

Neporušili dohody

Nemenovaný predstaviteľ amerického Pentagónu povedal, že Spojené štáty sa nedomnievajú, že by tým porušili dohody o jadrových zbraniach, informovala agentúra RIA Novosti.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medializované zámery označil za "veľmi vážny krok smerom k zvyšovaniu napätia na európskom kontinente", pričom vyjadril obavy, že k realizácii týchto plánov skutočne dôjde. V takom prípade bude Rusko nútené prijať adekvátne odvetné kroky, a to v záujme zaručenia vlastnej bezpečnosti, ako aj strategickej parity v Európe.

Rusko zredukovalo zbrane

Znepokojenie Ruska v súvislosti s plánmi Spojených štátov modernizovať svoje jadrové zbrane v Nemecku tlmočila v rozhovore pre ZDF aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Upozornila v tejto súvislosti, že Rusko v 90. rokoch 20. storočia štvornásobne zredukovalo svoj arzenál jadrových zbraní, pričom ale v Európe zostávajú taktické jadrové zbrane Spojených štátov.

Podľa RIA Novosti Zacharovová ďalej vyhlásila, že ruský rezort diplomacie považuje za nevyhnutné, aby sa v záujme bezpečnosti a stability v Európe uskutočnil návrat nestrategických jadrových zbraní na územie dotyčných štátov a aby bol prijatý zákaz ich rozmiestnenia mimo územia štátu-vlastníka.

Rusko svoju vojenskú silu ukázalo aj počas grandióznej prehliadky pri príležitosti osláv 70. výročia víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom. Pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy